Nyheter

Skaldjur stoppas kan ge cancer

NYHETER

Skaldjur från Vietnam och Thailand misstänks vara preparerade med det cancerframkallande ämnet nitrofuraner.

Nu stoppas all import vid svenska gränsen.

Också thailändska kycklingar stoppas och kontrolleras.

Inte över svenska gränsen.
Inte över svenska gränsen.

Livsmedelsverket och EU har börjat hårdgranska livsmedelsimporten från Asien. Anledningen är att Kina har dålig kontroll av vilka farliga läkemedel och hormonpreparat som tillsätts skaldjuren.

I slutet på januari stoppade EU all kött- och fiskimport från Kina. Nu har handeln styrts över till Thailand, Vietnam och Indonesien. Storbritannien har hittat ämnet nitrofuraner, ett antibiotikum, i en rad importerade varor från de aktuella länderna. Ämnet är förbjudet i EU eftersom det kan orsaka cancer.

Alla partier av räkor, kräftor och kräftdjur som når gränskontrollen från de här länderna ska nu testas innan de släpps in i Sverige.

Sverige vill inte vänta på EU

På EU-nivå har ännu inget beslut fattats om kontroller, men det beslutet kommer endera dagen. Det svenska Livsmedelsverket vill inte vänta på EU-beslutet utan har på egen hand beslutat inleda kontroller.

Sverige skickar nu varuproverna för analys till Holland, som förutom Storbritannien är det enda land i Europa som kan hitta nitrofuraner i proverna.

Tills analyssvaren är klara - något som kan dröja flera veckor - får de importerade varorna inte komma in i Sverige. Och om provet innehåller nitrofuraner förstörs hela partiet.

Livsmedelsverket har hittills hittat farliga ämnen i ett parti räkor från Vietnam och i ett parti kräftor från Kina.

Petter Ovander

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter