Politisk kris i Maldiverna djupnar

avTT

Foto: Mohamed Sharuhaan/AP/TT
Soldater patrullerar i huvudstaden Malé, Maldiverna, på måndagen sedan undantagstillstånd utfärdats.
Foto: Mohamed Sharuhaan/AP/TT
Maldiviska poliser griper en oppositionsanhängare som deltagit i en protest mot gripandena av oppositionspolitiker i huvudstaden Malé i fredags.

Maldivernas president Abdulla Yamin utfärdar undantagstillstånd och har låtit gripa expresidenten Maumun Abdul Gayum. Samtidigt har högsta domstolen stormats av soldater.

Svenska turister manas till försiktighet av UD.

– Folk tänker ofta på Maldiverna som ett vackert turistparadis, men det finns också en mycket mörkare sida, säger Omar Waraich, Amnesty Internationals talesperson för Sydasien, till TT.

Maldivernas president beslutade på måndagen att utfärda ett 15 dagar långt undantagstillstånd, enligt Reuters. Beslutet ger omfattande makt till landets säkerhetsstyrkor att gripa personer de betraktar som misstänkta.

Ex-president gripen

Expresidenten Maumun Abdul Gayum, halvbror till sittande presidenten Abdulla Yamin, har gripits, rapporterar AFP med hänvisning till Gayums dotter. Den 80-årige Gayum var president i 30 år fram till landets första demokratiska val 2008. Han har anslutit sig till oppositionen.

Timmarna efter undantagstillståndet utropats stormades landets högsta domstol av säkerhetsstyrkorna. Högsta domstolen (HD) beslöt i torsdags att nio oppositionspolitiker – däribland landets första demokratiskt valda president Mohamed Nashid, som tvingades bort 2012 – ska frikännas och få nya rättegångar. Detta då rättsprocesserna mot dem färgats av politiska motiv, enligt HD.

"Angrepp på rättsstaten"

Domstolen slår också slår fast att tolv politiker som förlorat sina parlamentsplatser efter att de lämnat Yamins parti ska återinsättas. Det skulle ge oppositionen majoritet i den lagstiftande församlingen.

Regeringen vägrar följa besluten och har sedan i torsdags sparkat två polischefer som försökt verkställa HD:s beslut. I helgen greps också två av oppositionens parlamentsledamöter när de återvände till landet.

– Det här är sorgligt nog bara den senaste fasen i regeringens angrepp på rättsstaten. Den följer på en jakt på oppositionspolitiker, attacker mot regeringskritiker och myndigheter som hindrat parlamentsledamöter från att komma in i parlamentet, säger Omar Waraich.

Oppositionen uppmanar i ett uttalande omvärlden att sätta press på regeringen för att "försvara demokratin, rättsväsendet och mänskliga rättigheter i Maldiverna vid denna avgörande tidpunkt".

Fler svenska turister

Den politiska krisen utspelar sig huvudsakligen på ön Malé, där huvudstaden med samma namn är belägen och där majoriteten av önationens drygt 400 000 invånare bor. Turistindustrin – tillsammans med fisket landets viktigaste inkomstkälla – tycks inte ha påverkats. Charterresorna går till öar reserverade för turister.

– Eftersom turister och lokalbefolkning är skilda åt så märker inte våra turister av de här oroligheterna, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Resebolaget uppger att man sålt ungefär dubbelt så många resor under januari i år, jämfört med samma månad i fjol. Även svenska TUI noterar ett ökat intresse för resor till Maldiverna.

Bolagen ställer endast in resor om UD av säkerhetsskäl avråder svenskar från att resa dit.

UD avråder inte svenskar från att resa till Maldiverna men uppmanar svenskar som befinner sig i, eller ska resa till, huvudstaden Malé att noga följa lokala nyhetsrapporteringar och undvika demonstrationer och folksamlingar.