Donald Trump

Trump uppges godta murkompromiss

avTT

Foto: Susan Walsh/AP/TT
USA:s president Donald Trump vid ett kampanjmöte i veckan i gränsstaden El Paso i Texas.

Enligt amerikanska medieuppgifter har USA:s president Donald Trump för avsikt att skriva under kongressens budgetuppgörelse om gränssäkerhet, enligt amerikanska medieuppgifter.

Själv avvaktar han med besked, men han betonar att han inte vill ha en ny nedstängning av statsapparaten.

Trump har tidigare sagt att han inte är glad över uppgörelsen, som enbart innehåller 1,4 miljarder dollar till en gränsbarriär. Men enligt tv-kanalerna CNN och NBC:s källor har han bestämt sig för att ge efter och godta den.

Kongressen väntas rösta om det under torsdagen – med en dags marginal för att undvika en ny nedstängning av samma slag som den som rådde i fem veckor fram till mitten av januari.

"Vore förfärligt"

Vita huset varken bekräftar eller dementerar uppgifterna. Donald Trump säger på onsdagen att han kommer att ta en ordentlig titt på det slutgiltiga förslag som läggs fram.

– Jag vill inte se en nedstängning. En nedstängning vore en förfärlig sak, säger presidenten.

Det anslagna beloppet är betydligt mindre än de 5,7 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor, presidenten ursprungligen krävt för att bygga den utlovade gränsmuren mot Mexiko.

Den begäran gick dock inte att få igenom kongressen, den resulterade i ett budgetbråk som gjorde att närmare en fjärdedel av statsapparaten stängdes ner i december och januari. Nedstängningen slog hårt mot Trump och tvingade honom att skjuta på sitt tal till nationen.

Annan finansiering?

De senaste dagarna har USA-medier spekulerat i huruvida presidenten planerar att utlysa undantagstillstånd för att runda kongressen och ändå få fram pengar till murbygget. En annan variant är att skriva under uppgörelsen och söka frigöra andra federala pengar som komplement för barriärbygget.

Donald Trump har alltsedan valrörelsen hävdat att brottslingar och narkotika strömmar över USA:s södra gräns och att en mur är det enda som kan stoppa detta – ett resonemang som kraftigt ifrågasatts.

ARTIKELN HANDLAR OM