Bernie Sanders har definitivt en chans

Bernie Sanders visade redan i förra valet att åldern inte behöver vara ett handikapp.

Orkar han och lyckas överleva ännu en valrörelse så har han definitivt en chans att bli demokraternas kandidat.

För vem vill ha en kopia när man kan få originalet?

Demokraterna är ett parti i total kris. Två år efter Hillary Clintons förlust mot Donald Trump har man ännu inte återhämtat sig. Fortfarande söker partiet svar på frågan vilken typ av kandidat som är bäst för att besegra Trump i valet 2020.

Ska det vara någon till höger som åsiktsmässigt ligger hyfsat nära Trump men har en helt annan och mer sympatisk personlighet. Eller ska man leta efter en kandidat som är Trumps raka motsats på den politiska skalan.

Foto: Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Inga svar har ännu utkristalliserat sig.

När Bernie Sanders försökte bli kandidat i valet 2016 var han en total outsider. Till en början sågs han som den perfekte utmanaren till Hillary Clinton. Helt chanslös men ändå med tillräcklig cred för att inte demokraternas primärval skulle verka uppgjort på förhand.

Verkligheten visade sig bli en helt annan. Med sitt radikala och populistiska vänsterbudskap väckte han de ungas lust till politiken och kanaliserade deras vrede. Bernie blev nästan som en rockstjärna.

Flåsande i nacken

I stället för den solklara och snabba seger som Hillary Clinton räknat med tvingades hon leva med Sanders ständigt flåsande i nacken. Till slut vann hon men i efterhand kan man nog slå fast att demokraterna haft en större chans att besegra Trump om de nominerat Sanders i stället. Hillary Clinton var etablissemangets kandidat i ett val när majoriteten ville ha en outsider.

Jag mötte många allmänt missnöjda väljare som funderade på om de skulle lägga sin röst på Trump eller på Sanders men som hellre stannade hemma än att rösta på Clinton.

Under de dryga två år som gått har det demokratiska partiet radikaliserats. De närmast socialdemokratiska åsikter som Sanders förde fram har blivit vänsterflygelns partiprogram. Minimilön på 15 dollar i timmen, fri sjukvård och fri högskoleutbildning.

Det som talar emot Sanders är åldern. Han är i dag 77 år. Skulle han bli partiets kandidat kommer han att vara 79 år ifall han väljs till president. I så fall den klart äldste ledare USA har haft.

1 av 2 | Foto: Andrew Harnik / AP
Det som talar emot Bernie Sanders är åldern.

Kräver uthållighet

I USA är det visserligen ingen nackdel att vara äldre i politiken. Här uppskattas fortfarande erfarenhet. Men en presidentvalrörelse är ingen lek. Den kräver en enorm kondition och uthållighet. Det är inte ovanligt med 3-4 kampanjmöten per dag under primärvalen när kandidaterna sållas fram.

Sanders visade i förra valrörelsen att han har fysiken och motivationen för att orka. Men den här gången kommer han att vara fyra år äldre med allt vad det innebär för ökade hälsorisker vid hög stressnivå. Lyckas han hålla sig på benen har han definitivt en bra chans att vinna.

Nu vet alla vem han är. Även de som hatar en kandidat som öppet kallar sig socialist.

En klar majoritet av de demokrater som hittills tillkännagett sin kandidatur är i någon mån lärjungar till Sanders. De har anammat hans politiska budskap. Varför välja en kopia när man kan få originalet?

Nackdelen är att han inte längre kommer att vara unik med sitt budskap. Det som för 2016 gjorde honom till outsider blir nu mainstream.

Okända utmanare

Fortfarande har inte alla demokrater som tippas kandidera bestämt sig. Därför vet vi ännu inte vem som blir Bernie Sanders svåraste utmanare. I nuläget är det förmodligen Kamala Harris, senatorn från Kalifornien och Amy Klobuchar från Minnesota.

Ställer förre vicepresidenten Joe Biden eller Beto O´Rourke, tidigare kongressman i Texas upp blir det betydligt tuffare för Sanders att ta sig hela vägen till målet.

Bernie Sanders har dock en annan fördel.

Partiets nya stjärnskott, den nyblivna kongresskvinnan från New York, Alexandria Ocasio Cortez arbetade under en tid i hans kampanj 2016. Hon har på kort tid blivit något av en ikon för demokrater runtom i USA. Hon är visserligen bara 29 år och kan därför inte bli vicepresidentkandidat men hon kan bli en värdefull draghjälp för Sanders.


PODD: Vem kan vinna över Donald Trump?

Demokraterna börjar mobilisera för att vaska fram en kandidat som de hoppas ska kunna besegra Donald Trump i valet 2020. Aftonbladet Daily reder ut vilka kandidaterna är och vem som har bäst chans att vinna över den sittande presidenten.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

avWolfgang Hansson