Wallström ser Guaidó som legitim president

Av:  TT-AFP

EU sätter hårdare press på Venezuelas president Nicolás Maduro. Unionen väntas erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som president i dag.

– I det här läget stödjer och betraktar vi Guaidó som legitim interimspresident, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till Ekot.

EU-länderna är eniga i sin analys av läget i Venezuela, säger Margot Wallström:

– Ett land i förfall, med brist på mat och mediciner. Med ekonomin i fritt fall, hyperinflation och jättestora problem. Och nu massdemonstrationer. Vi är också överens om att vi inte godtog valresultatet. Vi anser inte att det var fria och rättvisa val som förde Maduro till makten, och vi menar att nu måste venezuelanerna få nya fria och rättvisa val.

Sju EU-länder med Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien i spetsen hade uppmanat Maduro att utlysa nyval senast nu på söndagen som gick. Annars skulle länderna betrakta Juan Guaidó som Venezuelas interimspresident.

Nicolás Maduro avvisar dock konsekvent europeiska påtryckningar om att utlysa nyval.

– Vi accepterar inte ultimatum från någon. Det är som om jag skulle säga till EU att de har sju dagar på sig att erkänna ett självständigt Katalonien, säger Nicolás Maduro i en intervju med den spanska tv-kanalen La Sexta.

– Det är presidentval 2024. Vi bryr oss inte det minsta om vad Europa säger om Venezuela. Europa bör se till sina egna problem, som arbetslösheten och migrationen, fortsätter han.

Sánchez stöder Guaidó

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger i ett uttalande under förmiddagen att Spanien nu erkänner Guaidó som president.

Guaidó sade under söndagen att han ska försöka förmå EU att bistå Venezuela med humanitär hjälp. Han sade att upp emot 300 000 personer i landet riskerar att dö på grund av att de inte får hjälp.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau pratade samma dag med Guaidó i telefon och hyllade då oppositionsledaren för hans mod och ledarskap, enligt ett uttalande från den kanadensiska regeringen.

Samtalet kom dagen innan den 14 nationer stora så kallade Limagruppen, som består av Kanada och latinamerikanska länder, ska mötas i Ottawa. Elva av Limagruppens länder har erkänt Guaidó som Venezuelas president.

"De två ledarna diskuterade betydelsen av att det internationella samfundet skickar ett tydligt budskap om den illegitima Maduroregimen och värdet av att respektera den venezuelanska konstitutionen", skriver Kanadas regering i uttalandet.

”Sluta Donald Trump”

Även USA stöder Juan Guaidó. Presidenten Donald Trump har sagt att han ser ett militärt ingripande i Venezuela som ett alternativ.

– Sluta, Donald Trump. Du begår stora misstag och kommer att få blod på dina händer. Du kommer att lämna presidentskapet nedfläckad av blod, säger Nicolás Maduro till La Sexta.

Den venezuelanske ledaren säger sig inte kunna bedöma hur stor risken för ett inbördeskrig är.

– Ingen kan ha ett säkert svar på det i dag. Det beror på ni nivåerna av galenskap och aggressivitet från imperiet i norr (USA reds anm) och deras allierade i väst.

Publisert:

LÄS VIDARE