Thomas Jisander fick straffrabatt när han dömdes för våldtäkt

Trustormannen: ”Vi hade samtycke till sex även vid sömn”

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera mobilfilmer ledde till att Trustormannen Thomas Jisander fälldes för våldtäkt på en sovande kvinna.

Han medger de sexuella handlingarna men hävdar att de hade en överenskommelse om sex även vid sömn.

En efterhandskonstruktion, anser tingsrätten.

Thomas Jisander, 52, dömdes i slutet av december till fyra års fängelse för grov ekonomisk brottslighet.

I det ärendet undersökte utredarna från Ekobrottsmyndigheten hans mobiltelefon – och hittade de nu aktuella filmerna.

De visade hur Jisander genomförde samlag med en sovande kvinna. Två sekvenser var filmade av honom själv och en tredje av en kamrat.

Tillsammans med chatt-konversationer blev detta underlag för åtal även för våldtäkt.

1 av 2 | Foto: Roger Lundsten

Rättegången hölls bakom stängda dörrar och i veckan meddelande Göteborgs tingsrätt sin dom mot Jisander som idag har ett annat namn.

Thomas Jisander var en av huvudpersonerna i den uppmärksammade Trustorhärvan för 20 år sedan och där 485 miljoner kronor försvann.

Han dömdes 2008 till fängelse för att ha förskingrat runt 20 miljoner

Ja till sex i sömnen

Under rättegången om våldtäkt hävdade både Jisander och kvinnan att de hade en överenskommelse. Den gick ut på att de alltid skulle samtycka till sex med varandra – även vid berusning eller sömn.

De hävdade båda att kvinnan inte befunnit sig i en särskilt utsatt situation eller att något våld förekommit.

Men tingsrätten tyckte att detta framstod som en efterhandskonstruktion, något de hittat på. Rätten ansåg att både filmerna talade sitt tydliga språk, där kvinnan sover och ser ut att försöka ta undan hans ena hand.

Under samlaget uttalar Jisander, enligt domen: ”So fucked” och när samlaget är avslutat slår han henne över rumpan med höger handflata.”

Får straffrabatt

Händelsen skedde på en ort på franska Riveran. En tid efteråt skickade Jisander filmerna till kvinnan. Och skrev till henne, efter tre emojis föreställande kyssar: ”Tittar. På videon.” Därefter skickar han tre gråtskrattande emojis.

Kvinnan svarade att det var våldtäkt, att hon var kränkt eftersom allt var filmat av en annan person och att han nu skrattade.

Göteborgs tingsrätt ansåg att det var fråga om en våldtäkt och bedömde att straffvärdet motsvarar fängelse i två år och åtta månader.

Men på grund av att Jisander nyligen fällts för ekobrott, något han överklagat, fick han straffrabatt och strafftiden halverad. Tingsrätten säger i ett pressmeddelande:

Eftersom den tilltalade nyligen dömts för annan brottslighet till ett längre fängelsestraff har tingsrätten tagit hänsyn till den regel som gäller för sådana situationer och bestämt fängelsestraffet till ett år och fyra månader.

Jisanders advokat Taavi Tuula säger till Aftonbladet att domen kommer att överklagas.

– Tingsrätten har felaktigt bortsett från såväl målsägandens som min huvudmans samstämmiga berättelser om att något otillbörligt inte förekommit mellan dem. Målsäganden har inte heller i linje därmed gjort någon polisanmälan över det inträffade.

Publicerad: