Striden om pengarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-20

Pensionärerna, företagen eller kommunerna? Nu inleds regeringens budgetsamtal

Nu ska pengarna fördelas.

Alla är hungriga, kakan är liten.

Här är upplägget för budgetspelet mellan Fredrik, Maud, Jan och Göran.

I våras såg det dystert ut. Ingen spänning alls inför budgetsamtalen kommande höst. Det fanns inga pengar att fördela.

– Utrymmet är noll, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

Sommaren kom och molnen skingrades. Det ljusnar, långsamt, för den svenska ekonomin.

I dag samlas delar av regeringen på Harpsund, statsministerns sommarbostad i Sörmland. I morgon är det gruppfoto med leende ministrar. Plötsligt finns lite pengar att ta av. Till vad? Här är stridsfrågorna inför den budget som regeringen presenterar 21 september:

Pensionärerna

Kristdemokraternas hjärtegrupp. Förutom mer pengar till kommuner och landsting vill Göran Hägglund sänka skatten för landets pensionärer. Sänkningen ska kompensera för den sänkning som väntar nästa år när den så kallade bromsen slår till i krisens spår. Förra året fick Kristdemokraterna gehör. Skatten sänktes för de med lägst pension. Frågan är om det är möjligt i år när reformutrymmet är ytterst litet.

Företagen

Centerpartiets favoriter. Vid årsskiftet sänktes arbetsgivaravgiften med en procent. Nu vill Maud Olofsson göra det ännu lite billigare att anställa och föreslår en enprocentssänkning till. Det skulle enligt Centerpartiet skapa 12 000 nya jobb. De krisdrabbade kommunerna skulle få skattelättnader med tre miljarder. Centerpartisterna står ensamma bakom förslaget i årets budgetförhandlingar.

Kommunerna

Folkpartiets Jan Björklund var först ut att tala för nya miljarder till landets kommuner. Annars hotas välfärdens kärna. Kristdemokraterna hängde på och efter ett tag sa också Moderaterna ja till mer pengar till kommunerna och landstingen. Centerpartiet sätter sig på tvären. Kommunerna får ju ändå extra pengar om arbetsgivaravgiften sänks, menar de. Att välfärden får mer står ändå klart. Frågan är bara hur mycket mer.

Skatten

Kris och lågkonjunktur som sällan förr men kanske, kanske kan inkomstskatten sänkas igen. Det sa i alla fall statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg när de drog Moderaternas budgetprioriteringar i förra veckan. Om utrymme finns vill de ytterligare sänka skatten för främst låg- och medelinkomsttagare. Övriga partier tog emot budskapet med måttlig entusiasm. Men Fredrik Reinfeldt är statsminister, Anders Borg hans finansminister och det är trots allt han som framför andra håller i pengarna.

De arbetslösa

Borde egentligen inte vara med här. Alla är mer eller mindre överens, även om partierna prioriterar frågan lite olika. Folkpartiet är tydligast och säger 10 000 nya utbildningsplatser på universiteten och inom vuxenutbildningen nästa år. Centerpartiet vill höja

studiemedlet kraftigt för att fler ska vilja utbilda eller vidareutbilda sig. Moderaterna och Kristdemokraterna pratar om arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Konjunkturinstitutet spår en arbetslöshet på 11,5 procent nästa år. Räkna med mer pengar för att hålla den siffran nere.