Barnen grät när kidnapparen greps

avLinda Hjertén

NYHETER

Visste inte att deras mamma var kidnappad

När Phillip Garrido greps av polisen grät Jaycees döttrar Angel och Starlet.

De hade ingen aning om att deras mamma fött dem i fångenskap.

– Barnen har band till honom. Det kommer att ta år att avprogrammera dem, säger Jaycees styvfar Carl Probyn.

De två flickorna, 11 och 15 år, är födda på bakgården till paret Garridos hem i Antioch i Kalifornien. De har inte fått gå i skola utan har undervisats i hemmet av Phillip Garrido, och de har levt hela sina liv i ett spartanskt tält omgivet av ett högt staket.

Enligt uppgifter till Sky News har de aldrig vetat att deras pappa egentligen var en kidnappare och en sexualförbrytare som kidnappade deras mamma för 18 år sedan.

Grät när han greps

När polisen grep Phillip och Nancy Garrido den 26 augusti grät flickorna, som enligt CNN gick under namnen Angel och Starlet. Jaycee Dugard, i dag 29 år, tvingades då berätta den hemska sanningen för sina döttrar – att hon kidnappats som 11-åring och hållits som sexslav av deras pappa.

– De visste inte att han kidnappat deras mamma. Barnen har band till honom. Det kommer att ta år att avprogrammera dem och Jaycee, säger Jaycees styvpappa Carl Probyn till Fox News.

De båda döttrarna har till viss del levt ett normalt liv. De har besökt födelsedagskalas och de älskade serien "Hannah Montana". CNN har pratat med Cheyvonne Molino som ofta träffade flickorna, senast för två veckor sedan då Molinos dotter fyllde 16 år. Hon beskriver Angel och Starlet som normala flickor.

– De var artiga och väluppfostrade, säger hon.

Hade tillgång till mail

Nya uppgifter har visat att Jaycee Dugard hade flera möjligheter att meddela vem hon var till omvärlden men troligen lidit av Stockholmssyndromet, ett tillstånd där den kidnappade utvecklar känslor och tar parti för förövaren.

Hon jobbade, åtminstone under de senaste åren, som sekreterare på Phillip Garridos tryckerifirma "Printing for Less".

Där hade Jaycee enligt uppgifter till CNN tillgång till både telefon och dator och mailade ofta kunder – kunder som inte hade en aning om att "Allissa" egentligen var den kidnappade Jaycee.

För ett drygt år sedan besökte Ben Daughdrill tryckerifirman i paret Garridos hem.

Väl i huset presenterades han för en artig, ung, blond kvinna. Phillip Garrido sa att det var hans dotter "Allissa".

– Det var hon som hade designat jobbet, det var hon som låg bakom det kreativa utförandet, det var hon som var geniet. Jag fick känslan att det var hon som gjorde allt jobb, säger Ben Daughdrill till CNN.

Daughdrill mottog vid flera tillfällen mail från Jaycee, mail som aldrig gav några som helst ledtrådar till vem hon egentligen var.

Känner skuld

Till amerikanska medier har Jaycees styvpappa Carl Probyn berättat om de motstridiga känslor hon känner. Hur glad hon är över att hon och barnen har befriats men hur skamsen hon känner sig över att inte ha flytt tidigare. Och för att hon tvingades bli vän med mannen som våldtog henne.

– Jaycee har visat ånger och skuld för att hon inte flytt. Hon känner sig skyldig för att hon knutit band med kidnapparen. Han hade henne i 18 år, vi i elva, säger Carl Probyn.

– Men det var troligen det som höll henne vid liv. Hade hon varit uppkäftig och bråkig kanske de hade dödat henne.

Jaycee, 11, kidnappades på väg från skolan

Jaycee Lee Dugard rövades bort den 10 juni 1991 av de religiösa fanatikerna Nancy och Phillip Garrido. De slet in den då elva år gamla flickan i en bil när hon väntade på skolbussen utanför sitt hem i South Lake Tahoe i USA.

Hennes styvfar Carl Probyn blev vittne till kidnappningen. Han var själv ett tag misstänkt.

Jaycee fördes till paret Garridos hem i Antioch 32 mil bort.

Under de 18 åren i fångenskap våldtogs Jaycee Lee Dugard många gånger av kidnapparen Phillip Garrido. När hon bara var 14 år gammal födde hon Garridos första barn. Fyra år senare födde hon ytterligare en dotter.

Jaycee Lee och hennes två döttrar, som vid frisläppandet var 11 och 15 år gamla, tvingades bo i ett tält och ett ljudisolerat skjul gömt bakom ett flera meter högt staket längst in på en bakgård på Nancy och Phillip Garridos tomt. Dörrarna kunde bara öppnas från utsidan.

Tisdagen den 25 augusti 2009 återfanns Jaycee av en slump. Phillip Garridos befann sig på Berkeley-universitetet för att sprida religiös litteratur då polisen kollade upp honom i sina register.

Det visade sig att han var en dömd sexförbrytare som var villkorligt frigiven och eftersom två unga flickor, hans döttrar, var med honom så kontaktades hans övervakare. Dagen efter, den 26 augusti, hos övervakaren uppdagades sedan historien. På mötet var Jaycee Lee Dugard med – men Garrido kallade henne "Allissa".

Hon fördes över till polisstationen i Concord där hon intervjuades och det togs DNA-prover. Proverna bekräftade hennes egen berättelse, att hon var den försvunna Jaycee Lee Dugard vars kidnappning väckt stor uppmärksamhet över hela USA 18 år tidigare. Nåra dagar senare fick hon återförenas med sin familj igen.