Nyheter

Glömde en halv miljon på spårvagn

Av: 

Kerstin Danielson

NYHETER

Birgitta, 83, var på väg till banken

besparingarna borta Birgitta från Göteborg förvarade sina besparingar hemma i skrivbordet. Torsdagen den 19 februari stoppade Birgitta sedlarna i en papperspåse och satte sig på spårvagnen för att åka till banken. När hon steg av blev kassen kvar.
besparingarna borta Birgitta från Göteborg förvarade sina besparingar hemma i skrivbordet. Torsdagen den 19 februari stoppade Birgitta sedlarna i en papperspåse och satte sig på spårvagnen för att åka till banken. När hon steg av blev kassen kvar.

GÖTEBORG. Birgitta, 83, stoppade sitt livs besparingar i en papperskasse och klev på spårvagnen.

Några minuter senare gick hon av – och glömde pengarna.

Men tjuven kan ha fångats på bild av övervakningskameran.

En halv miljon kronor rullade iväg och försvann. Birgitta, som är lite glömsk, insåg i samma ögonblick vad som hade hänt:

– Jag skulle till banken och sätta in pengarna. De låg i buntar med gem om 10 000 kronor i varje.

Birgitta pensionerades från jobbet som sömmerska för länge sen. Hon hade sparat och sparat. Och förvarat sedlarna i skrivbordet hemma i lägenheten i Göteborg. När hon visade buntarna för sina brorsbarn blev de oroliga. Och Birgitta höll med, det vore bättre att sätta in pengarna på bankkontot.

Torsdagen 19 februari la Birgitta sedlarna i en papperskasse från Hemköp och tog 9:an till Järntorget. Där skulle hon möta sin väninna strax före tolv och få sällskap till banken.

Fick inget veta

Väninnan fick inget veta om den gigantiska förlusten, inte förr-än dagen efter. Birgitta skämdes så fruktansvärt. Efter mycket vånda berättade hon för brorsbarnen vad som hänt. De kontaktade spårvägen, men inga pengar var upphittade. I förrgår fick polisen en anmälan om stöld. Den som tog kassen har väntat för länge – och förvandlats från upphittare till tjuv.

– Jag är mest orolig att jag inte ska klara räkningarna. Jag vill ju helst ha över till lite mat också, säger Birgitta.

Hon brukade ta flera timmar långa promenader. Den senaste veckan har hon inte velat gå utanför dörren.

”Finns nog inte chans”

– Det finns nog ingen chans att få tillbaka pengarna. Men om någon lämnar in dem så får hon eller han självklart hittelön, säger Birgitta.

Hennes brorsdotter säger:

– De flesta är nog ganska ärliga. Kanske någon har sett något.

Birgitta säger att hon satt längst bak i vagnen med en annan dam strax intill. Och kanske är inte hoppet ute att hitta den skyldige:

– Övervakningskameror finns ombord på spårvagnarna i Göteborg. Om man vet vilken linje och tidpunkt som tillgreppet skedde så ska det inte vara så svårt att se vem som tagit påsen, säger Göran Andreasson på polisens länskommunikationscentral i Göteborg.

Publisert: