15-åringen får vänta på straffet

Publicerad:
Uppdaterad:

Psykutlåtandet ska granskas

På väg in till rätten I november slog tingsrätten fast att 15-åringen är skyldig till mordet på sin äldre syster Lottie.
Foto: Foto: Krister Hansson
På väg in till rätten I november slog tingsrätten fast att 15-åringen är skyldig till mordet på sin äldre syster Lottie.

Domen dröjer mot den 15-årige pojke som mördat sin 19-åriga syster Lottie på familjens gård i Vollsjö.

Foto: PRIVAT
Mördad Lottie blev 19 år gammal.

Advokaten tycker att den rättsmedicinska undersökning pojken gått igenom är luddig. På hans begäran ska nu Socialstyrelsen granska undersökningen.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider 15-åringen av en neuropsykiatrisk diagnos med inslag av Aspergers syndrom och adhd.

”Diagnos – inte störning”

– Jag tycker att läkaren vänt och vridit för att få det att passa in. Även om diagnosen är rätt så kan jag inte se det som en allvarlig psykisk störning i brottsbalkens mening. Detta är en diagnos som många, även vuxna, har och ändå fungerar väl i samhället, sade pojkens försvarare Jörgen Malmunger vid rättegången i Ystads tingsrätt på tisdagen.

Undersökningen gjordes för att kunna fastställa straff för pojken. Redan i november slog rätten fast att han är skyldig till mordet på systern, att bevisningen mot honom är övertygande. Enligt undersökningen ska han ha begått mordet under påverkan av sin allvarliga psykiska störning.

Behöver vård

Men försvararen vill att undersökningen omprövas av Socialstyrelsens rättsliga råd, vilket rätten på tisdagen också sade ja till. Advokaten vill inte att hans unga klient ska hamna på en rättspsykiatrisk avdelning, bland, som han säger, medelålders sexualförbrytare.

– Läkaren anser att pojken behöver vård, skola och social träning. Låter det som att rättspsykiatrisk vård är rätt påföljd? frågade advokaten rätten efter förhöret med läkaren som hölls bakom stängda dörrar.

Enligt läkaren har 15-åringens svåra hemförhållanden och uppväxt påverkat hans störning och försvårat diagnosen.

– Pojken har haft vidriga uppväxtförhållanden och jag tycker läkaren svävar på målet om vad som är orsak och verkan, sade advokat Malmunger.

Han vill i stället se tidsbestämd sluten ungdomsvård som påföljd.

Log mot bröder

Hur lång tid Socialstyrelsens granskning tar är oklart, först efter det meddelas dom.

15-åringen, för dagen klädd i röd-grå-randig tröja och kortklippt ny frisyr, nickade och log mot sina bröder när de anhöriga tog plats i rättssalen. Han nekar till brott och bestrider därför deras skadeståndskrav.

– Min klient ser själv redan fram emot en prövning i hovrätten och jag tänker kämpa i nästa instans för jag tycker inte att bevisningen i skuldfrågan håller, sade Malmunger efter rättegången.

TT

Publicerad: