Nyheter

Så drabbas passagerarna efter terrorattentatet i USA

Av: 

Sebastian Chaaban

NYHETER

Efter bomblarmet – nu skärps reglerna igen

Efter bombdådet i Detroit – nu drabbas passagerare från Europa till USA av skärpta säkerhetsrutiner.

Alla passagerare måste gå igenom en extra säkerhetskontroll vilket kan förlänga flygplatsvistelsen med flera timmar.

Dessutom har amerikanska myndigheter förbjudit SAS att vissa kartbilder i planet på var du befinner dig.

Efter att Umar Farouk Abdul Mutallab, 23, försökte spränga Northwest Airlines-planet i luften den 25 december, har amerikanska myndigheter beslutat att säkerheten måste höjas.

På svenska flygplatser innebär det att alla passagerare som ska resa till USA måste genomgå en extra säkerhetskontroll vid flygplansgaten.

– Man gör en extra manuell säkerhetskontroll just innan man kliver ombord, säger Anders Lundblad, presschef på Transportsstyrelsen.

Kan bli förseningar

Säkerhetspersonal kommer undersöka alla passagerare igen med metalldetektor och bagaget röntgas.

Men den höjda säkerheten kan innebära förseningar.

– Allt det här tar naturligtvis lite längre tid, men vi uppmanar samtidigt folk att komma lite tidigare, säger Anders Lundblad.

Beslutet att höja säkerheten kommer efter att en förfrågan från amerikanska motsvarigheten till Transportstyrelsen – Transport Security Administration, TSA.

Och om de nya reglerna inte följs så nekas inträde i amerikanskt luftrum.

Kartbilden förbjuds

För att förhindra nya terrordåd har även TSA förbjudit att SAS ska visa passagerarna kartbilden under flygningen, som i sin tur visar var planet befinner sig för stunden.

– Jag vågar inte säga varför, men det är det som gäller nu, och självklart följer vi de nya föreskrifterna, säger Lars Andersen, vid SAS pressjour.

Tidigare har det också varit förbjudet att röra på sig i flygplanet en timme innan landning, men de reglerna gäller inte för tillfället.

Flera internationella flygplatser har även valt att höja säkerheten och TSA meddelade att flera åtgärder kommer tas förbättra säkerheten på inrikesflygningar i USA.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: