Nyheter

29-åringen berättar själv

Av: 

Olof Jönsson

Linda Hjertén

NYHETER

Per-Anders Pettersson från Nås dömdes till ett års fängelse sedan han slagit en man i huvudet med en domkraft.

Själv säger han att slagen utdelades för att skydda en äldre kvinna.

Men den slagne 29-åringen säger att verkligheten är mer komplicerad än så.

Högsta domstolen har beslutat att inte ta upp Per-Anders Petterssons mål. Därmed kvarstår domen mot honom: Per-Anders Pettersson från byn Nås i Dalarna använde för mycket våld när han två gånger slog en domkraft i huvudet på en berusad man som tagit strupgrepp på en äldre kvinna.

Efter domen har röster hörts som menar att Per-Anders Pettersson är en hjälte som vågade ingripa för att stoppa ett brott.

Nu ger den slagne 29-åringen sin version av vad som hände den där sommakvällen 2006 och hur de två slagen med domkraften ska tolkas.

Ord mot ord

På många punkter står ord mot ord. Per-Anders Pettersson menar att båda slagen var nödvärn medan 29-åringen menar att han redan var på väg bort från bilen när första slaget utdelades. Rätten går dock en medelväg och väljer att bedöma första slaget om nödvärn och det andra som övervåld.

29-åringen säger själv att han på grund av alkoholberusning och slagen mot huvudet inte minns att han stoppat Gärd Forsgrens bil, trängt sig in i bilen och tagit strupgrepp på henne.

– Det finns ingen anledning för mig att tvivla på vad hon säger. Jag kan mycket väl ha orsakat det röda märket på hennes hals. Men det finns annat i den här historien som inte stämmer.

Framförallt vänder sig 29-åringen mot uppgifter i medierna om att han varit drogpåverkad vid händelsen. I stället säger han att han druckit alkohol. Tingsrättens dom stödjer den versionen, enligt domen hade han 2,0 promille i blodet när han kom till sjukhuset.

”Ovänner sedan gammalt”

Han säger också att bilden av Per-Anders Petterson som en förbipasserande medborgare inte stämmer. Enligt 29-åringen, och enligt domen, var de två ovänner sedan en tid tillbaka och Per-Anders Pettersson ringdes till platsen av människor som tyckte att 29-åringen uppträtt underligt och provocerande.

Påståendet om att det skulle funnits gammalt groll tillbakavisas av Per-Anders själv.

– Jag har aldrig haft något otalt med honom. Det här är något som har skapats i efterhand av honom, säger Per-Anders till Aftonbladet.

Enligt tingsrättens dom tog Per-Anders Petterson domkraften och lade den i bilen innan han körde till platsen. 29-åringen är därför övertygad om att Per-Anders Pettersson hade misshandlat honom ändå, även om Gärd aldrig kommit till platsen.

Tillbakavisar

Även det påståendet vänder sig Per-Anders emot, kraftigt.

– Jag vet inte ens hur jag ska bemöta det. Skulle jag och Gärd ha varit i maskopi, eller? Jag hade ingen annan anledning att slå honom. Och det var aldrig meningen att skada honom. Jag blev vettskrämd när jag märkte att jag slagit honom i huvudet.

29-åringen understryker att han inte uttalar sig för att påverka Per-Anders Petterssons dom eller straff, utan bara för att hans version ska komma fram.

– Det spelar ingen roll för mig om han sitter i fängelse eller inte. Jag har ingen åsikt om hans straff.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter