Nyheter

Vattenfall tänker sälja elnätet

NYHETER

Den statliga eljätten Vattenfall planerar att sälja hela sitt svenska elnät, avslöjar TV4 Nyheterna. Syftet är att få loss pengar för att investera i brittisk kärnkraft.

En eventuell försäljning beräknas vara värd närmare 50 miljarder kronor. Enligt ett internt styrdokument som TV4 tagit del av vill Vattenfall hitta en köpare till årsskiftet. Målet är att slutförhandla affären senast nästa höst.

Koncernchefen och vd:n Lars G Josefsson beskrivs som den drivande kraften bakom planen som samtidigt har väckt protester inom Vattenfalls ledning.

Vice vd Hans von Uthman ska ha motsatt sig en försäljning och därför blivit av med jobbet. Han vill inte kommentera det för TV4.

Kontakter i kväll

Närmare 850 000 hushåll är inkopplade till Vattenfalls elnät, som består av stolpar, kraftledningar, kablar med mera.

– Vattenfall är ett stort företag med många affärer på gång hela tiden och vi kan inte kommentera alla rykten kring verksamheten. Vi kommunicerar affärer när vi gör dem, säger bolagets presschef Erik von Hofsten.

TT: Nu är det ju inget rykte utan ett internt styrdokument?

– Det pågår hela tiden en översyn av affärsverksamheten. Men så länge det inte finns några beslut om affärer kommenterar vi inte.

Från näringsdepartementet gick det först inte att få en kommentar på tisdagskvällen. Först efter några timmar återkom pressekreterare Johanna Martin med detta:

– Vi kommenterar inte utan det är bolagets sak att svara på frågor. Inom kort kommer ytterligare information från Vattenfall.

TT: Det har alltså varit kontakter mellan departementet och bolaget under kvällen?

– Ja, det stämmer, svarar Johanna Martin som inte vill bekräfta planen på att sälja elnätet.

Starka reaktioner

Den politiska oppositionen reagerade snabbt på uppgifterna i TV4.

Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth till TT:

– Om uppgifterna stämmer är det fullständigt oacceptabelt. Elnätet är en viktig del av landets infrastruktur och frågan måste underställas riksdagen. Det rimliga är att både (näringsminister) Maud Olofsson och Lars G Josefsson kommer och förklarar om det ligger sanning bakom uppgifterna.

– Vattenfall kan inte själv bestämma att sälja ut så viktiga delar av bolagets verksamhet, utan den frågan måste underställas riksdagen.

Även Vänsterpartiets energipolitiske talesman Kent Persson är kritisk.

– Om uppgifterna stämmer är det en stor skandal. Då måste vi ifrågasätta om Josefsson kan vara kvar som vd för Vattenfall. Det här går ju stick i stäv med allt prat om satsningar på förnyelsebar energi.

TT

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter