Nyheter

Första offret utanför Mexiko

Av: 

David Nannini Nilsson

Tobias Österberg

NYHETER

Tvååring i Texas död i svininfluensan

Svininfluensan har krävt sitt första dödsoffer utanför Mexiko.

Ett 23 månader gammalt barn har avlidit i delstaten Texas i USA, uppger Richard Besser, generaldirektören för den amerikanska smittskyddsinstitutet CDC.

Hittills har 65 fall av svininfluensan bekräftats i USA.

Richard Besser säger att myndigheterna förväntade sig dödsfall och att ”som en pediatriker och förälder går mina tankar till föräldrarna.

Det 23 månader gamla barnet var mexikanskt, meddelar hälsovårdsmyndigheten i Houston.

Enligt en talesman var familjen på resa i södra Texas när barnet insjuknade och fördes till sjukhus.

Besser säger enligt AP att för tidigt att säga om dödsfallet tyder på att viruset kommer att sprida sig till fler delstater i USA.

”Alla åldersgrupper”

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, säger att det är svårt att dra några slutsatser kring det nya dödsfallet.

– Vi vet inte om det här barnet har haft någon underliggande sjukdom. Det är väldigt svårt att säga vad det här beror på, säger han.

– En sån här ny influensa slår över åldersgrupperna. Det är inte så att det bara är de riktigt små eller riktigt gamla som blir sjuka, det kan gå i alla åldersgrupper, säger han.

Under onsdagen rapporterades bekräftade fall av svininfluensan från Tyskland och Österrike, som därmed blev de tredje respektive fjärde länderna i Europa att drabbas av smittan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Aftonbladets bloggar
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter