Inget beslut om allmän vaccinering

Svenska myndigheter avvaktar efter dödlig influensa i Mexiko

Foto: reuters
Oron är stor i Mexico City efter influensalarmet. Resenärer har andningsmask i tunnelbanan.

Omkring 60 personer befaras ha omkommit av ett nytt influensavirus i Mexiko.

WHO varnar för en global epedemi.

Men ännu finns inga rekommendationer från svenska Smittskyddsinstitutet om allmän vaccination.

Foto: smittskyddsinstitutet
Jan Albert, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

– Det kommer inte att bli någon rekommendation om allmän vaccinering i Sverige med anledning av influensautbrottet i Mexiko och Kalifornien, säger överläkare Jan Albert på Smittskyddsinstitutet till TT.

En anledning till det är att de vaccin vi har tillgängliga inte biter på den här nya formen av influensa.

– Vi planerar inte för det eftersom de vaccin som vi har inte kommer att vara perfekt matchade mot den nya varianten av influensa vi ser här, säger Jan Albert.

Blixtinkallat möte

Han satt under lördagsförmiddagen i ett hastigt sammankallat möte med ansvariga från Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen och den nya Myndigheten för säkerhet och beredskap. Avsikten var att värdera den information som hittills kommit från Världshälsoorganisationen (WHO) och den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

Smittskyddsinstitutet uppmanar resenärer från Sverige som nyligen besökt Mexiko eller Kalifornien att ta kontakt med sjukvården om de får symtom på en luftvägsinfektion inom en vecka efter hemkomst.

Albert väger sina ord på guldvåg när TT talar med honom med tanke på det osäkra läget, och senare under lördagen kommer Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen att på sina hemsidor lägga ut den rekommendation man kom fram till.

– Myndigheterna tycker att det är bra att samråda för att få en så bra bild som möjligt av det vi i nuläget känner till, förklarar han mötet.

”Är inte något man kan ta lätt på”

– Vi ska inte blåsa upp det här men heller inte försöka avdramatisera det hela. Vi delar WHO:s bedömning att detta är inte något man kan ta lätt på. Det är viktigt att följa läget och få större klarhet i hur många som egentligen är sjuka, säger Albert.

Han betonar att man hittills bara konstaterat att ett 20-tal människor har insjuknat i den nya varianten av det tidigare kända A/H1N1-viruset, som ligger bakom andra kända former av influensa. Samtidigt har över tusen insjuknat i influensaliknande symptom.

För de flesta är det därmed ännu inte säkerställt vad de lidit av.

”Vi har begränsad information”

Eftersom det rör sig om en ny form av influensavirus finns det ingen naturlig immunitet bland befolkningen.

– I nuläget är det inget som talar för att symptomen, om man får det här, är värre än vid en vanlig influensa. Det kan vi säga på basen av den officiella informationen vi hittills fått. Men vi har begränsad information, säger han.

Världshälsoorganisationen WHO samlar en expertgrupp via internet under lördagseftermiddagen för att diskutera influensalarmet. Det är dock inte säkert att mötet kommer att resultera i några bestämda rekommendationer, understryker företrädare för FN-organisationen i Genève.

Riskerar att leda till en pandemi

WHO-chefen Margaret Chan kommenterade larmet om svininfluensa före det internationella expertmötet på lördagseftermiddagen.

– Läget är allvarligt och behöver övervakas noga, sade hon, men hon betonade att det ännu inte går att avgöra om smittan riskerar att leda till en pandemi.

Frågan om eventuella reserestriktioner skulle diskuteras under det förestående mötet, men Chan manade till allmän vaksamhet.

Det är i Mexico City följderna blivit mest omfattande, med restriktioner i många sammanhang där det annars skulle bildas folksamlingar.

Inställda evenemang

Under helgen kommer myndigheterna i huvudstaden med nya regler för de närmaste dagarna. De flesta museer, biokedjor och andra arrangörer väntar på beskedet.

Barnens dag-firandet i Mexiko City under helgen ställdes in till följd av influensalarmet, rapporterar tidningen La Jornada.

En konsert med det finländska rockbandet The Rasmus som skulle ha hållits i fredags ställdes också in, medan andra evenemang har senarelagts.

TT