Cecilia, 24: Det känns inte bra att vara här

avCarina Bergfeldt

1 av 3 | Foto: Foto: PRIVAT
oroligt Cecilia Eriksson, 24, är utbytesstudent i Mexiko. ”Det känns inte alls bra att vara här. Det är ju unga och annars friska människor som dör”, säger hon.

Munskyddet är ständigt på.

Nu funderar Cecilia Eriksson, 24, på att lämna Mexiko.

– Smittan har spridit sig överallt i landet. Vi har ingenstans att ta vägen, säger hon.

Hon var full av förväntan när hon landade i januari. Fem månader som utbytesstudent från Växjö Universitet, till världsmetropolen Mexico City.

Nu sitter Cecilia Eriksson i en lägenhet.

Tunnelbanor och bussar har slutat gå.

Och skolan är stängd – tills 6 maj.

Bokar om hemresor

– Det känns snopet. Och man kan ju inte ens fly från staden och åka någon annanstans, eftersom smittan har spridit sig överallt, säger hon.

På flygbiljetten hem står det 26 maj. Det datumet kan ändras.

– Jag har inte bestämt mig än. Många av de andra utbytesstudenterna har redan bokat om sina hembiljetter. Det känns inte alls bra att vara här. Det är ju unga och annars friska människor som dör, säger hon.

1 000 svenskar i landet

Så fort Cecilia lämnar lägenheten åker munskyddet på.

– De delar ut dem gratis på apoteken.

Just nu finns det uppskattningsvis 1 000 svenskar i landet. Lars-Göran Larsson är minister på Sveriges ambassad i Mexiko.

– Många är oroliga. Vi har väl mottagit ett femtiotal samtal från svenskar i dag, säger han.

”Det är folktomt”

Men alla som Aftonbladet pratar med är inte bekymrade. Konstnären Ulf Rollof har en pågående utställning på MuAC – Museo Universitario Arte Contemporáneo – och har varit i Mexico City i tre månader.

– Jag använder aldrig munskydd. Det enda som är skrämmande är hur folktomt det är. Det är ju världens största stad och det finns ingen på gatorna, säger han.