Nyheter

Danmark vill sätta fotboja på barn

Av: 

Catarina Håkansson

NYHETER

”En möjlighet för unga som behöver hålla sig hemma”

Danmark sätter hårt mot hårt för att stävja ungdomsbrottsligheten.

Regeringen vill att barn från tolv år ska kunna få husarrest och fotboja.

Det kontroversiella förslaget delar landet.

Kommunen, tillsammans med polisen, kan förelägga barn mellan 12 och 17 år som har för hög frånvaro i skolan eller har begått brott om ett "ungepålæg".

Det innebär ofta ett utegångsförbud som till exempel kan tvinga barn att vara hemma hos sina föräldrar från klockan 20 och är en insats man ska göra när de frivilliga insatserna inte räcker.

Ska visa var barnet är

För att se till att ungdomarna följer sina "ungepålæg" vill regeringen nu ha rätt att ge dem fotboja. Den ska registrera var barnet rör sig och signalera till polisen om de befinner sig utanför den tillåtna zonen.

Beslutet är en seger för Dansk Folkeparti som anser att det är rätt sätt att rädda barn som riskerar att tas upp i kriminella gäng.

– Fotbojan är en möjlighet för unga som behöver hålla sig hemma och sköta skolan. Många unga kommer inte alls till skolan, säger Dansk Folkepartis Peter Saarup till DR.

Osäkert om det behövs

Förslaget bygger på en utredning som regeringens ungdomskommission gjort. Men de är själva negativa till förslaget och vill vänta in resultatet från fler försök.

– Kommissionen tycker inte att de eventuella fördelar som kan komma av ett sådant förbjud står i rimligt förhållande till de resureser som skulle behövas, skriver ungdomskommissionen i ett yttrande, enligt Politiken.

Dessutom menar de att möjligheten till att ge "ungepålæg" är så ny att man ännu inte vet om det behövs.

Enligt DR har man inte använt möjligheten i de stora danska städerna Ålborg, Århus eller Odense. I Köpenhamn har man bara gjort det en gång.

Sänker straffåldern

Socialdemokraterna är kritiska, Rädda barnen är emot det och Socialistisk Folkepartiets Karina Lorentzen är mycket kritisk till förslaget.

– Berörda familjer har förmodligen behov av stöd för att få kontroll över sina barn. Problemen försvinner inte för att man får en fotboja.

Förslagen är en del av en större satsning, ”En ny start”, mot ungdomskriminaliteten som justitieminister Brian Mikkelsen och socialminister Karen Ellemann presenterade på onsdagen. I paketet föreslår man också att sänka straffåldern från 15 till 14 år.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: