Hus och hem

”Vårt lantkök är ren trivsel”

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Ellinor och Jonny ritade sitt eget kök

Ellinor och Jonny rev en vägg i det gamla köket för att få fram ljus och rymd. Här i det 40 kvadratmeter stora lantköket får hela familjen plats samtidigt. Barnen Isabell och Sebastian gillar också att vara här.

Foto: Emma Mattsson

Trivsel och funktion.

Det har varit Ellinor och Jonnys ledord när de inrett sitt kök i vit, lantlig stil.

– Vi fullkomligt älskar det här köket, säger Ellinor, 36.

För fyra år sedan köpte familjen sitt drömhus från sekelskiftet i en liten by utanför Sundsvall. Sedan dess har det fixats – och nu är huset precis som de velat ha det.

–?Kanske bättre till och med, säger Ellinor.

Husets hjärta är det 40 kvadratmeter stora köket som från början sprakade av färger som gult och rött. Första åtgärden i renoveringen var att riva en vägg för att få fram de stora, luftiga ytor Ellinor och Jonny drömde om.

I familjen finns förutom de vuxna också fyra barn i åldrarna mellan 4 och 13 år.

Rymlig matplats

Nu kan alla vistas i köket samtidigt utan att trängas. Tio personer sitter ledigt runt det rymliga matbordet. Känslan av ljus och rymd förstärks av familjens genomgående milda färgval och det faktum att det finns fönster åt tre olika håll. Utsikten är vidunderlig med grönskande kohagar som omgärdar det gamla huset.

–?Vårt kök är ren trivsel. Vi ville ha det så här ljust och behagligt, säger Ellinor. Jag växte upp i ett liknande kök och har väl alltid velat ha det så.

Det vita köket andas sekelskifte och varsam renovering.

Kaklet ovanför diskbänken harmonierar vackert med den vita köksinredningen. Enda färgklicken i det genomgående ljusa köket är det röda skåp som följde med i köpet av huset. Skåpet är gammalt och vackert slitet.

Har ritat köket själv

Varje detalj är planerad och genomtänkt från början. Ellinor har själv ritat köket för att få det exakt som hon ville.

–?Det är en speciell känsla att ha ritat köket själv. Först skulle vi ha ekbänkskivor men vi ändrade oss och tog vita skivor med eklister i stället. Det var främst en prisfråga, vita skivor var billigare, men slutresultatet blev jättebra.

När planeringen var klar åkte Ellinor och Jonny till Ikea och handlade. Stommar och bänkskivor köptes där. Det vackra trägolvet med ovanligt breda plankor köpte de hos en tillverkare i Ångermanland, Klockestrands. Totalt har köket kostat runt 150?000 kronor.

Vackrare med åren

Alla materialval har gjorts med kvalitet och lång hållbarhet i tankarna. Grejerna ska hålla och gärna bli vackrare med åren.

Familjens verkliga favoriter är köksön med den väl tilltagna diskhon och vedspisen som hör till husets ursprungsinredning.

–?Det är en speciell känsla att kunna elda med ved, säger Ellinor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård