Olofsson vill sänka arbetsgivaravgiften

En möjlighet att skapa jobb, framhöll hon i talet på partiets riksstämma

Sänk arbetsgivaravgiften för Sveriges minsta företag.

Det kravet ställde centerledaren Maud Olofsson i ett tal på partiets riksstämma i dag.

– Det är de små företagen som kommer att skapa jobben, sa Olofsson.

Centerledaren och näringsministern vill i ett första steg ta bort den allmänna löneavgiften för landets enmansföretag. Om bara vart fjärde av dessa företag med hjälp av detta skulle våga anställa en person, ja då skulle vi plötsligt ha 125 000 nya jobb, sa Maud Olofsson.

Begränsade möjligheter

– Det är så vi skapar jobb och framtidstro i vårt land.

Förslaget skulle kosta statskassan två miljarder kronor. Men på tio års sikt vill Olofsson gå längre än så och avskaffa den allmänna löneavgiften för samtliga företag. Det skulle, enligt Centerpartiets beräkningar, gå på mellan 21 och 50 miljarder kronor.

Tidigare i veckan sa statsminister Fredrik Reinfeldt att utrymmet för nya satsningar i höstens budget i stort sett är lika med noll. Maud Olofsson höll med om att möjligheterna är begränsade.

– Men det här handlar inte bara om höstens budget, sa Olofsson vid en pressträff efter sitt tal.

I de kommande budgetförhandlingarna nöjer hon sig med kravet som riktar sig mot de minsta företagen.

Ska utmana och tänka nytt

Hennes mål är att lyfta Sverige från den nesliga jumboplatsen bland OECD-länderna när det gäller arbetsgivaravgifter. Bara i Frankrike är det dyrare att ha anställda.

– Vi ska ha en skattenivå för företagen som är jämförbar med våra konkurrentländer, sa Olofsson.

I sitt tal gav hon också svar på den attack som centerveteranen Börje Hörnlund levererade på DN Debatt i morse. Där anklagades Maud Olofsson för att överge partiets själ, bland annat i kärnkraftsfrågan.

– Jag vill att Centerpartiet ska vara ett parti som vågar utmana och tänka nytt. Jag vill att vi ska väcka debatt och ifrågasätta gamla sanningar. Vi är politikens entreprenörer, sa Olofsson.

Publisert: