Vilda västern - på semestern

Publicerad:
Uppdaterad:

Här kan du leka cowboys och indianer i Sverige.

1 av 3

Indianer och cowboys. Hissnande shower. High Chaparral har skjutit sig in i våra hjärtan.

Det började 1966 med att Bengt Erlandsson byggde några fort och High Chaparral började skapas.

- Det var väl ingen då som förstod att det skulle sluta så här egentligen. Namnet tog vi efter en västernserie som gick på tv, säger Kent Erlandsson.

Han är son till Bengt och vd på High Chaparral sedan 1982.

I dag rymmer området 150 hektar och den leksugne blir inte besviken.

- Vi har skärpt till oss de senaste tio åren. De som var här tidigare skulle inte känna igen sig. Vi har investerat mycket och gjort stället i topptrim, säger Kent Erlandsson. Vi vill ha nöjda besökare och det har vi fått nu.

High Chaparral, strax utanför Värnamo i Småland, kan ta emot 700 hotell- och stugäster. Det finns även 800 platser för husvagnar och tält.

Riktiga indianer

Det som Bengt Erlandsson började att bygga 1966 och som invigdes 1971 är i dag en av landets ledande turistattraktioner.

- Vi har 250 000 gäster under säsongen som sträcker sig över tre månader, säger Kent Erlandsson.

Det är över 50 000 besökare fler än vad High Chaparral haft tidigare år.

High Chaparral får mycket besök av barnfamiljer.

- Det är vår stora grupp, men vi har gäster i alla åldrar. Man blir aldrig för gammal för att vara med om lite vilda västern, säger Kent Erlandsson.

I sommar kan man se fem shower nio gånger om dagen.

Det är allt från Lucky Luke, västernshower till indian shower.

I westernarenan uppträder professionella stuntmen bland kvinnor och banditer. Det är slagsmål och mycket pang-pang. För den skotträdde kan det vara läge att plocka fram öronproppar.

- Vi har indianer från USA och bisonoxar, säger Kent Erlandsson. Det känns mycket speciellt och roligt. Vi har anställda från alla delar av världen. 300 totalt under högsäsong.

I parken kan besökarna också prova på västernliv, se hantverkare tillverka smycken och polkagrisar. Det finns även ett tivoli för den karusellsugne.

Minimedia

Publicerad: