Nyheter

Han tankar ner sin hjärna på datorn

avSofia Ström

Gordon Bull förevigar – allt

1 av 2
Bell spelar in hela sitt liv med hjälp av en "Sense Cam", en apparat som spelar in allt som händer.

Vi sparar väl alla på våra bästa minnen på sätt och vis – vi tar bilder, bloggar och skriver dagbok.

Men Gordon Bull, 75, forskare på Microsoft, tar det hela steget längre.

Han har spelat in och sparat precis allt som hänt honom de senaste tio åren.

Gordon Bull spelar in alla samtal, upplevelser och resor han är med om.

Han sparar allt – från restaurangnotor till korrespondens, kvitton och medicinska journaler. Och han gör pdf:er av alla webbsidor han tittar på, skriver CNN.

Självgående kamera

Till sin hjälp har han en så kallad SenseCam som Microsoft håller på att ta fram – en kamera som hänger runt användarens hals och automatiskt registrerar vad som händer i fotoformat.

Den prototypen bär forskaren Gordon Bull ofta omkring på – tillsammans med annan videoutrustning, kamera och ljudbandspelare.

Till dags dato har Bull samlat på sig drygt 350 gigabyte – icke inräknat ljud- och videofilerna. Det är en komplett digital motsvarighet av Bulls minne. Ett bättre sätt att minnas, enligt honom själv: Det digitala minnet glömmer aldrig.

Runt 2020 tror Gordon Bull att allas våra liv kommer att vara online och sökbara. Mobiler som känner var användaren befinner sig och obegränsad lagring i "internetmolnet" gör detta möjligt och troligt, menar han.

Det kommer att "förändra vad det innebär att vara människa", skriver han i sin nya bok Total Recall, som han skrivit tillsammans med sin kollega Jim Gemmell.

Känner sig fri

För att förenkla för Bull skriver CNN ut fråga och svar i en längre intervju med den märklige minnesmannen.

Här är några av frågorna:

Om vi förlitar oss på datorer i stället för hjärnan, kommer inte vi inte att bli mentalt trögare då?

– Det är verkligen något vi tänkt på. Jag brukar motsäga den teorin. Personligen känner jag mig friare. Jag känner att jag kan komma ihåg saker, men oftast kommer jag ihåg att datorn kommer ihåg något åt mig.

Om vi spelar in hela våra liv, tror du inte att konversationer kommer att bli stela och tillgjorda?

– Jag tror att det kommer att bli en del domstolsfall och lagstiftande kring det här. Men personligen är jag inte så oroad. Folk i min ålder är oroade, men för den nya generationen är detta naturligt.

Har du raderat några minnen?

–Nej. När vi skannade in saker som jag hade skrivit om ett företag, ett otrevligt företag, det enda företag som jag någonsin skämts över att arbeta för, så satte jag en minnesanteckning på filen där det stod "Skanna eller kopiera aldrig någonsin detta!": Min sekreterare som arbetade med inskanningen hittade filen och frågade vad hon skulle göra. Jag sa "Okej, det är en del av mitt liv. Det är okej, fortsätt." Så allting finns med.