Nyheter

Hon kan bli ny minister

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

”Färgstark och kunnig”

Birgitta Ohlsson är ministerfavorit bland partivännerna i Folkpartiet.
Birgitta Ohlsson är ministerfavorit bland partivännerna i Folkpartiet.

Växjö. Hon är storfavorit till att bli ny minister.

I alla fall bland partivännerna.

– Birgitta Ohlsson har drivet, integriteten och kommer fram i media, säger Sverker Thorén från partistyrelsen.

I tisdags blev ett ministerjobb ledigt. I samma stund som statsminister Fredrik Reinfeldt nominerade Cecilia Malmström till Sveriges nya EU-kommissionär uppstod en lucka i regeringen. Att Malmström ska ersättas av en annan folkpartist är givet.

”Färgstark och kunnig”

Får partikamraterna själva bestämma heter Sveriges blivande EU-minister Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson. Aftonbladet ställde frågan om Malmströms efterträdare till ett 50-tal folkpartister som just nu befinner sig i Växjö för partiets landsmöte. Ungefär hälften av de tillfrågade ger sitt stöd till Birgitta Ohlsson.

– Hon är väldigt engagerad, färgstark och kunnig, säger Kent Pettersson, ombud från Kalmar.

Andra nämner hennes engagemang i kvinnofrågor och hennes utrikespolitiska erfarenhet.

Föreslår rockad

Flera föreslår en rockad i regeringen. Men även med en sådan lösning skulle Birgitta Ohlsson få en ministerpost.

– Biståndsminister vore något för Folkpartiet och där kunde Birgitta Ohlsson vara ett namn, säger Olle Schmidt, EU-parlamentariker.

– Birgitta Ohlsson som biståndsminister och Gunilla Carlsson (M) som EU-minister, föreslår Philip Wendahl från Liberal mångfald.

Ohlsson positiv

Och får hon frågan - då lutar det åt ett ja.

– Jag skulle nog inte vara oäven, om man säger så.

Biståndsminister eller EU-minister?

– Jag har jobbat väldigt mycket med biståndsfrågor och jag har suttit i Sidas styrelse. Det är kanske de frågor jag brinner för allra mest. Men utrikesfrågor är mitt huvudfält i riksdagen så jag skulle bli väldigt smickrad och glad om jag fick frågan på något av de fälten, säger Birgitta Ohlsson.

Andra namn som nämns är EU-parlamentarikern Cecilia Wikström och Cecilia Malmströms statssekreterare Maria Åsenius.

Hetaste debatterna på Folkpartiets landsmöte

Arbetsrätten. Flera folkpartister kräver att las, lagen om anställningsskydd, reformeras eller avskaffas helt. Partiledningen vill gå försiktigare fram och föreslår att turordningsreglerna förändras. Alla arbetsgivare, inte bara de med högst tio anställda, ska få undanta två personer från turordningen.

Föräldraledigheten. Liberala ungdomsförbundet, Luf, vill göra föräldraförsäkringen individuell och flera folkpartister med kvinnoförbundets Birgitta Ohlsson i spetsen vill tredela försäkringen: en del till mamman, en del till pappan och en del att fördela fritt. Partistyrelsen säger nej och vill i stället förenkla och fördubbla jämställdhetsbonusen.

Kärnkraften. Partistyrelsen håller fast vid alliansens överenskommelse om att dagens tio reaktorer ska kunna ersättas med tio nya. På landsmötet finns de som vill gå längre och snabba på utbyggnaden av kärnkraften.

Livstidsstraff. Partistyrelsen vill avskaffa livstidsstraffet och ersätta det med ett tidsbestämt straff på 30 år. Flera motionärer kräver att livstidsstraffet behålls.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Aftonbladets bloggar
Publisert: