Så gör du om det börjar brinna

NYHETER

Brandutredaren Ulf Erlandsson chattade med Aftonbladets läsare

anna säger: Hej! Jag bor på plan två och undrar vad man skall göra om det antingen börjar brinna en våning under eller en våning över. Ska man försöka fly ut eller stanna hemma? Tycker att det är väldigt svårt att veta när man skall springa ut och när man skall stanna hemma. Hoppas du kan hjälpa mig
Ulf Erlandsson säger: Glänta på dörren och kolla hur mycket rök det är i trapphuset. Är det inte mycket rök så kan man ta den vägen ut. Om det är rök så är det säkrast att stanna i lägenheten med dörren stängd.
mammas lilla säger: Hur dödlig är röken, dör man efter några minuter eller dör man vid första andetag?
Ulf Erlandsson säger: Det beror på hur giftig röken är. Men det vanligaste är vid pyrandebrand, vid bara glöd, då bildades det koloxid som är en sövande gas. Den gör att man blir dåsig, trött och till slut svimmar och avlider. Det kan även vara andra gaser som verkar ännu snabbare beroende på vad som brinner.
Anonym säger: Om det brinner i ens egen lägenhet, ska man springa och varna de andra i trapphuset då?
Ulf Erlandsson säger: Det tycker jag man kan göra, men se till att du själv inte är i någon fara. Men kan du varna andra så är det naturligtvis bra.
Hubbe säger: Som i detta fall så gnälls det på utryckningstiden men det är väl svårt att göra något åt den. Hur skulle det kunna gå fortare från larm till insats?
Ulf Erlandsson säger: Man har redan slimmat utryckningstiderna ganska bra. De ligger nu på 90 sekunder. Men det naturligtvis att göra dem ännu snabbare om man är beredd att betala vad det kostar.
luzorsus säger: Om man måste ta sig ut ur eller springa genom ett utrymme som är rökfyllt, ska man hålla nåt för munnen då? Bäst om det är torrt, blött? Vad är bäst att använda sig av?
Ulf Erlandsson säger: En våt trasa skyddar mot en del rök, men inte mot de giftiga gaserna. Varmluft stiger uppåt, så kryp på golvet för att undvika röken.
asd säger: Anta att det är kraftigt rökfyllt i trapphuset utanför och röken kommer in i lägenheten via dörren. Finns det något sätt att "isolera" bort röken från att komma in i lägenheten?
Ulf Erlandsson säger: Du kan hänga för en matta eller filt. Du bör även stänga av köksfläkten så det inte blir undertryck i lägenheten i förhållande till trapphuset.
haesten säger: Hur vet man när det är bättre att stanna kvar i lägenheten än att springa ut?
Ulf Erlandsson säger: Det är svårt avgöra, men är röken väldigt tjock så är det bäst att stanna kvar i lägenheten.
Anonym säger: Finns det någon lag att hyresvärlden ska ha brandvarnare i trappuppgången?
Ulf Erlandsson säger: Nej, det finns ingen lag om det. Men jag rekommenderar det gärna.
Chris säger: Hur kommer det sig att man inte vaknar av exempelvis giftig brandrök?
Ulf Erlandsson säger: Det är att röken söver och gör att man bara sover djupare och djupare. Det är framför allt koloxid som gör att man sover djupare.
Ted säger: Ska man inte känna på dörrhandtaget om det är varmt innan man öppnar lägenhetsdörren?
Ulf Erlandsson säger: Det kan man göra, det är mycket bra om man kan tänka på det. Man bör känna på dörren högst upp också, för att brandröken är varm och stiger uppåt, därför är värmen längst upp. Men om dörrhandtaget är varmt så ska du inte öppna.
säger: Mina brandvarnare sitter inte i taket, utan 50 cm nedåt. Spelar det någon roll?
Ulf Erlandsson säger: Det spelar roll. Röken samlar högst i taket. Brandvarnaren ska helst sitta en bit in från väggen i taket. Skaffa gärna flera brandvarnare, helst en i varje rum.
arkis säger: Är det bara svart rök som kan vara giftig? Eller kan även vita vara giftiga?
Ulf Erlandsson säger: Även vit rök kan vara giftig. Att röken är svart innebär bara att den innehåller mer kolpartiklar.
luzorsus säger: Var i en lägenhet är det bästa att sätta sig i skydd för en brand om man skulle hamna i en sådan situation att det brinner hemma eller utanför dörren och du ej kan ta dig ut? Så lång ifrån som möjligt? I badrummet? På balkongen?
Ulf Erlandsson säger: På balkongen är bäst. Ha gärna en handduk att vifta med så brandmännen ser vart du finns. Om du inte har balkong så försök att befinna dig där luften är så bra som möjligt.
hur ska du göra om du hittar en brìnnskadad? säger: Hur ska du göra om du hittar en brännskadad
Ulf Erlandsson säger: Kyl brännskadan med kallt vatten på en gång.
vetarn säger: Bränder som startats pga datorn är det vanligt i Sverige? Tex om den varit på dygnet runt etc.
Ulf Erlandsson säger: Nej, det är väldigt sällsynt i Sverige. Men det förekommer, det har varit några få fall.
säger: Hej vad ska man göra om bilen börjar brinna?
Ulf Erlandsson säger: Naturligtvis gå ur bilen, töm den på värdeföremål och släck elden om du kan. En handbrandsläckare på minst två kilo pulver är att bra att ha.
säger: Vilket är det vanligaste sättet att det börjar brinna i Sverige? (i hushåll)
Ulf Erlandsson säger: Det vanligaste är att man glömt att stänga av spisen. Om det gäller dödsbränder så är rökning den vanligaste orsaken.
Anonym säger: Hej! Jag bor med husdjur om det nu börjar brinna i hyreshuset och jag inte är hemma, vad gör brandmännen om de ser en skylt, att det även bor husdjur i lägenheten?
Ulf Erlandsson säger: Man gör nästan allt för att rädda djur vid bränder. Rädda människoliv kommer naturligtvis först, men husdjur är högt prioriterat.
Carl säger: När är det befogat att köpa en kolsyresläckare?
Ulf Erlandsson säger: Om du har saker som är känsliga som dataprylar, så kan en kolsyresläckare vara bra. En co2-släckare ger ren släckning, den är inte smutsig. Men däremot är den inte så effektiv som en pulversläckare eller vatten.

aftonbladet.se