Kronprinsessan Victorias bröllop

Världen gillar att Daniel blir Duke

Av: 

Tobias Österberg

NYHETER

I länder som Norge och Tyskland kastade sig medierna över nyheten att den svenska kronprinsessan nu äntligen ska få sin ”fitnesstrainer”, som tyska tidningar kallar den framtida prins Daniel.

Efter en tid då Sverigebilden dominerats av Saabs kollaps och kontroverser runt det förestående tennismötet med Israel är omvärlden uppspelt över att kunna gå loss på en positiv nyhet från Stockholm.

Att Daniel Westling är en vanlig dödlig kunde ingen missa när beskedet om det stundande bröllopet spreds över världen. I Spanien tituleras han ”el empresario” (företagaren) och tyskarna kallar honom ”fitnesstrainer”.

”Gym owner”

Engelska medier förklarar att den blivande prinsen är en ”35-year-old gym owner”, men tröstar med att han snart kan presenteras som ”Prince Daniel, Duke of Vastergotland”.

Den franska nöjes- och kändissajten Pure People inledde tisdagens entusiastiska rapportering med att ”den här gången är det något riktigt bra. . . prinsessan Victoria av Sverige får en make!”

Bland andra norska medier tar i sin braskande bevakning upp att de unga tu varit ihop länge innan bröllopsbeskedet kom. ”Efter sju år sade Carl Gustaf till slut ja”, utropar Dagbladet.

Norges kronprins Haakon, vars dotter Ingrid Alexandra har Victoria som gudmor, fick höra nyheten på skid-VM i Tjeckien.

– Å, det var jo hyggelig da, sade han till nyhetsbyrån NTB:s utsände.

Två för en

I den engelsktalande världen är intresset mindre än i våra grannländer. BBC:s nyhetssajt, en av världens största, lade ut en ganska kort artikel på tisdagseftermiddagen. Den som ville veta mer hänvisades till tidigare rapportering, om bland annat att kung Carl Gustaf 2004 i sin gula Porsche körde för fort och 2001 vid ett besök på Getterön utanför Varberg fick en jordgubbstårta i ansiktet.

Kanadensiska CBC tycker att Victoria gör ett kap när hon får ”två för priset av en: gymägare och äkta make”.

Men i Amerika generellt var det omedelbara intresset svalt. Spanskspråkiga medier bekantade i kortfattade rapporter latinamerikanerna med lilla Ockelbo.

Liksom i drottning Silvias forna hemland Brasilien får i dessa dagar dock lättklädda glitterprinsessor från Rio och andra ångande karnevaler avsevärt mer spaltutrymme än sobra fästpar från det avlägsna vinter-Sverige.

Denna nyhet skickades som

sms-flash den 24/2 kl. 13.57

Beställ nyhetsflash du också

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kronprinsessan Victorias bröllop

ÄMNEN I ARTIKELN

Kronprinsessan Victorias bröllop

Kronprinsessan Victoria