Åklagaren backar

Ändrade åtalet då rättegången fortsatte

Kammaråklagare Håkan Roswall mjukade upp åtalspunkterna när rättegången mot männen bakom The Pirate Bay fortsatte på tisdagen.

Roswall tar nu bort skrivningarna om exemplarframställning.

Åtalet ska nu bara gälla framställningen av själva torrentfilen.

– Det borde innebära mindre påföljd, säger Marianne Levin, professor i civilrätt vid Stockholms universitet och expert på upphovsrätt, till Aftonbladet.

Kammaråklagare Håkan Roswall ändrade på tisdagen gärningsbeskrivningen för de åtalade brotten och tog bort formuleringarna om exemplarframställning.

– Det här är ju en sensation. Det är ju väldigt sällan man vinner halva målet på en och en halv dag och det är tydligt att åklagaren tagit starkt intryck av vad vi sade i går, säger advokat Per E Samuelson, som företräder en av de åtalade, till TT.

Enligt Marianne Levin kan det betyda att den eventuella påföljden sätts ned vid fällande dom.

”Tekniskt missförstånd”

Andra rättegångsdagen inleddes i övrigt med att Roswall fortsatte att gå igenom de nedladdningar som branschen gjort via The Pirate Bay. Det handlar bland annat om filmer som Harry Potter, Syriana och Walk the Line samt spel som Diablo 2.

Det uppstod också en teknisk diskussion om torrentfilerna kunde kopplas till andra trackers än Pirate Bay.

– Det här är ett tekniskt missförstånd från åklagarens sida. Ingen nedladdning som visats i rätten har bevisligen gjorts från Pirate Bays tracker, hävdade en av de åtalade, Gottfrid Svartholm.

Ska inte spela roll för skadeståndet

Advokat Per E Samuelson:

– Rent tekniskt är de här killarna överlägsna polisens tekniker och åklagaren har nog inte riktigt förstått hur det funkar.

Enligt Peter Danowsky, musikbranschens ombud vid rättegången, saknar de ändrade åtalsrubriceringarna betydelse vad gäller skadeståndskraven.

– För skadeståndsmålet spelar den här förenklingen ingen roll alls, säger han till TT.

Följ Pirate Bay- rättegången direkt

Rapporter från rättssalen och snabba kommentarer – följ flödet på mikrobloggarna Twitter och Bloggy .

Publisert: