Nyheter

Saab avvecklas - GM fortsätter budgranskning

Av: 

Tobias Österberg

Jessica Balksjö

NYHETER

I dag kom GM:s beslut om att avveckla Saab. En likvidator får uppdraget av GM och övertar då hela bolagsansvaret.

Samtidigt fortsätter GM att utvärdera de nya buden.

"Det är oansvarigt av GM att i det här läget agera i två olika riktningar, både mot försäljning och mot avveckling", skriver IF Metalls ordförande, Stefan Löfven, i ett pressmeddelande.

"Det är obegripligt och oansvarigt att göra detta nu när man inte ens har hunnit granska de seriösa bud som faktiskt finns på Saab. Agerandet från GM:s sida stämmer inte överens med de signaler vi nyligen fått från företaget om att man verkligen vill sälja Saab och seriöst ska överväga de bud som kommit in" skriver han vidare.

Fyra bud

Enligt den information som IF Metall fått ska processen med att granska buden fortsätta och hittills har inga intressenter avvisats.

General Motors har fått in fyra bud på Saab Automobile, uppger IF Metalls Paul Åkerlund vid den pågående pressträffen i Trollhättan.

Han bedömer att flertalet av dem är bra, och fackens kritik mot GM:s beslut att tillsätta en likvidator är därför stenhård.

MBL-förhandlingar inleddes i dag.

Likvidator övertar ansvaret

En likvidator har till uppgift att avveckla ett aktiebolag. Likvidatorn utses av Bolagsverket eller i vissa fall av tingsrätten.

Vanligtvis är det en advokat.

Likvidatorn ersätter styrelsen och verkställande direktören. En likvidator tecknar firman och ska tas in i aktiebolagsregistret i stället för styrelsen och vd, enligt information på Bolagsverkets hemsida.

Likvidatorn ska normalt vara oberoende av bolaget, dess styrelse, ledning och ägare samt vara tillräckligt kunnig, till exempel i aktiebolagslagens regler om likvidation.

GM skriver i en kommentar att garantierna ska gälla och service och reservdelar ska finnas tillgängliga.

Regeringen träffar GM

Statssekreteraren Jöran Hägglund och den arbetsgrupp som bildats i regeringskansliet ska ägna helgen och dagarna i USA till att gå igenom buden.

– Vi ska se vad vi kan göra för att, om det är möjligt, bidra till en positiv försäljning av Saab, sade Hägglund till TT inför sin resa.

– Vi har byggt upp en relation till GM, jag tror inte att de är opåverkbara, säger Jöran Hägglund som åter betonar att det är GM som tar besluten.

Konstigt besked

Gert-Inge Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd Trollhättan, tycker att GM:s otydlighet och dubbla budskap är djupt olyckligt, inte minst ur en mänsklig aspekt.

– Å ena sidan är beskedet inte konstigt eftersom man fullföljer beslutet från 18 december och går vidare i avvecklingsprocessen.

– Men å andra sidan gör man det samtidigt som man konstaterar att det finns fyra intresserade köpare av Saab.

Gert-Inge Andersson tycker att det hade varit betydligt humanare mot de anställda och deras anhöriga och över huvud taget Sverige, om GM talar om vilka skäl de har för att avveckla och sedan hålla sig till det.

Han har tidigare jämfört osäkerheten som Saab-folket haft hängande över sig med ett slags tortyr.

– Det blir inte bättre av det här, det är inte juste, säger han till TT.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter