Pappan dog – barnen nekas pengar

avMikael Åberg

NYHETER

Anledning: Pojkarna är förståndshandikappade

olycka på kyrkogården Den 43-årige kyrkogårdsvaktmästaren skulle fylla igen en grav när tre ton jord rasade över honom.

Den 43-årige mannen begravdes levande i en olycka på kyrkogården.

Men den före detta kyrkoherden vill inte ge hans barn något skadestånd.

Eftersom de är förståndshandikappade.

Det har gått drygt två år sedan 43-åringen dog i arbetsplatsolyckan i skånska Gudmuntorp. Han hade jobbat i Ringsjö församling i två månader när han skulle fylla igen en grav tillsammans med en sommarvikarie. Då gav marken vika. Tre ton jord rasade ner och krossade honom.

Begärde 25 000 var

Mannens fru begärde skadestånd på 25 000 kronor var till sig själv och parets två söner, 6 och 10 år. Men kyrkoherden och kyrkorådets ordförande, som ansvarade för arbetsmiljön, anser inte att barnen ska ha några pengar, eftersom de är förståndshandikappade.

– Mamman har sagt att barnen har svårt att ta till sig information om att pappan är död. De får därför inte psykiska besvär som går över den normala sorg man känner vid ett dödsfall, säger kyrkoherdens advokat Leif Persson.

Jesper Tottie – informationsansvarig på Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning – håller inte med.

– Det är självklart att barnen också ska ha skadestånd, vi ska vara lika inför lagen. Saknad och längtan är något vi alla kan känna.

”Mer etik och moral”

Även familjens försvarare Kersti Ingmar är ordentligt upprörd över uttalandet. Hon berättar att barnen vid flera tillfällen har bett sin mamma att hämta hem pappa.

– Man trodde att kristna människor skulle ha mer etik och moral, säger hon.

Kyrkoherden och ordföranden står åtalade för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

I onsdags avslutades rättegången i Lunds tingsrätt och den 30 december kommer domen.

De åtalade nekar till brott.