Försvaret har slarvat bort hemlig handling

avCatarina Håkansson

NYHETER

En hemlig handling, som i orätta händer skulle innebära skada för landet, har försvunnit.

Och enligt en källa till DN på nätet är det bara en av hundratals.

Försvarsmaktens högkvarter bedömer att det skulle innebära ”ett icke obetydligt men för landets försvar och rikets säkerhet” om innehållet i handlingen avslöjas. Det är en trea på en fyragradig skala.

– Det är inte förfärligt men det skulle kunna skapa en viss skada om den hamnade i orätta händer. Det kan också vara så att den har tuggats av misstag innan den registrerades, säger Magnus Stenqvist, som upprättat anmälan till Säkerhetspolisen och är säkerhetshetschef på F21.

Hemlig anläggningar

Handlingen, exemplar fem, är en plan avseende Fortifikatoriska funktionskontroller för 2004-2008.

– Det är en lista över hemliga anläggningar. Ledningscentraler, master och skyddsanläggningar, säger Magnus Stenqvist.

"Hård kontroll"

Det var när Försvarsmaktens högkvarter avvecklades från Jämtlands flygflottilj F4 i Östersund som man upptäckte att den hemliga handlingen saknades.

– När F4 i Östersund avvecklades upptäcktes det att flera hundra hemligstämplade handlingar inte kunde återfinnas, säger en person med mycket god insyn till DN.se.

– Det är hård kontroll på hemliga dokument, de kontrolleras minst en gång om året, säger presschefen Philip Simon.

– Det är stor vikt och säkerhetsrutiner kring hemliga handlingar, säger Daniel Ström, ställföreträdande chef för jurdiska staben på försvarsmakten.

– Såna händelser är väldigt ovanliga hos oss på F21, säger Magnus Stenqvist.

Dömdes för USB-minne

Nu försöker man minimera skadan som kan ha uppstått. Och ta reda på om någon person är ansvarig för att handlingen försvunnit.

I januari 2008 lämnade en person in ett upphittat USB-minne med militära handlingar till Aftonbladet.

Minnet, som hittades på ett bibliotek på Stockholms universitet, innehöll sekretessbelagda uppgifter och i menbedömningen ansågs handlingarna kunna utgöra ”ett icke obetydligt men för landets försvar och rikets säkerhet”

Senare gjordes en polisanmälan och det väcktes också åtal. Mannen som lämnat USB-minnet dömdes för vårdslöshet med hemlig uppgift.