Lyxliv – för dina pengar

Johan af Donner lät bidragspengarna flöda – nu sitter han häktad

Lyxlägenheten Johan af Donner gjorde gynnsamma privata affärer. 2006 köpte han loss sin exklusiva lägenhet för 6,7 miljoner kronor. För några veckor sedan la han ut den till försäljning – utgångspris: 15 miljoner kronor.
Lyxlägenheten Johan af Donner gjorde gynnsamma privata affärer. 2006 köpte han loss sin exklusiva lägenhet för 6,7 miljoner kronor. För några veckor sedan la han ut den till försäljning – utgångspris: 15 miljoner kronor.

Johan af Donner var adelsmannen med det viktiga uppdraget.

Med sina blanka skor och fina kostymer skulle han dra in rekordbelopp till Röda Korset.

Men 57-åringen levde en lögn.

Midsommar firade han i en häktescell – misstänkt för bedrägeri.

Stack ut Johan af Donner stack ut med sitt fina manér men det var Röda Korset som fick betala de dyra vanorna.
Stack ut Johan af Donner stack ut med sitt fina manér men det var Röda Korset som fick betala de dyra vanorna.

Johan af Donner rekryterades till Röda Korset 2004 från Cancerfonden. Där hade han under sina år som insamlings- och kommunikationschef lyckats slå alla rekord.

Pengarna flödade in i aldrig skådade mängder.

Precis den effekten hoppades också Röda Korset på. Han fick en månadslön på drygt 60 000 kronor och ett arbetsrum på översta våningen vid huvudkontoret på Hornsgatan i Stockholm.

– I det här läget hade Johan ett mycket gott rykte, han hade fått Cancerfonden att bli den största insamlingsorganisationen. Så det var ju det vi behövde, hans uppdrag var att öka insamlingen, säger Christer Zettergren, generalsekreterare i Röda Korset.

Johan af Donner blev snabbt en uppskattad kollega och välkänd även ute i landet. Han reste ofta runt Sverige och höll föredrag i de lokala Röda Korskretsarna.

– Han var en mycket enkel person att ha och göra med. Uppfinningsrik, snabb och klok, säger en av hans tidigare kollegor.

Körde en Jaguar

Men adelsmannen från Östermalm stack ut med sitt fina manér och dyrbara vanor. Han körde runt i en Jaguar, hade dessutom en stadsjeep och 17-årige sonen placerades på dyr internatskola.

Av kollegorna uppfattades af Donner som proper och välputsad – men aldrig snobbig.

– Vi brukade skoja med honom att han hade de blankaste skorna. Han tog det som en komplimang, säger Christer Zettergren generalsekreterare i Röda Korset.

Men han levde bara delvis upp till de höga förväntningarna. Mängden insamlade pengar ökade förvisso för varje år men det gjorde den totala marknaden för välgörenhet också.

– Vi hade nog räknat med att öka mer, säger Christer Zettergren.

Privat gjorde Johan af Donner gynnsamma affärer. 2006 kunde han köpa loss sin exklusiva hyreslägenhet om 261 kvadratmeter när stiftelsen Allmänna barnhuset sålde till bostadsrättsföreningen. Priset var drygt 25 000 kronor per kvadratmeter, 87 miljoner för hela huset. Kostnaden för Johan af Donner blev cirka 6,7 miljoner.

Jagad av Kronofogden

För några veckor sedan la han ut lägenheten till försäljning med ett utgångsbud på 15 miljoner. I mäklarens prospekt beskrivs de många renoveringarna, bänkskivorna av portugisisk kalksten och utsikten över Humlegården.

Bilderna visar ett exklusivt hem smyckat med konst och antikviteter.

I verkligheten tycks adelsfamiljen ha haft problem med ekonomin. Både Johan af Donner och hans fru har jagats av Kronofogden och har flera betalningsanmärkningar för skatteskulder, obetalda studielån och vägtullar.

Men om familjen haft problem var det inget som kolleger eller bekanta märkte.

– Jag har inte märkt något, han berättade att han skulle sälja lägenheten. Men han sa att de skulle flytta till mindre nu när barnen flyttat ut, säger en bekant.

Det var först när det började dyka upp mystiska fakturor från ett tryckeri som personalen på Röda Korset reagerade.

– De upplevde att fakturorna inte stämde överens med verkligheten så de gick till vår administration som satte igång en utredning, säger Christer Zettergren.

Ju mer de granskades desto konstigare verkade de många utbetalningarna. Till slut underättades generalsekreterare Christer Zettergren. Han gav i uppdrag åt föreningens revisorer att granska fakturorna. Söndagen den 24 maj kallades Johan af Donner in till ett möte med Christer Zettergren.

Han skulle få förklara sig – men inget av det han sa lindrade misstankarna.

Klockan 16.00 skrev han under sin avskedsansökan.

– Han fick ta det som var hans och lämna sin nyckel och telefon, säger Christer Zettergren.

Husrannsakan

Dagen efter flög Christer Zettergren till Sudan på ett hjälpuppdrag och under tiden som han var borta kom revisorernas slutrapport. Deras råd var enkelt: polisanmäl af Donner.

– Det enda sättet att komma vidare var att överlåta det till polisen som har helt andra möjligheter att få fram sanningen än vi, säger Christer Zettergren.

Snart gjordes husrannsakningar både på Röda Korsets kontor och i den misstänktes hem. Det hölls förhör och snart stod det klart att den en gång hyllade kommunikationschefen i de blanka skorna kan ha svindlat organisationen på miljonbelopp.

Polisens teori är att han tillsammans med tryckeriets ägare svindlat Röda Korset med luftfakturor. Brottsutredningen sträcker sig ända till 2004.

Adelsmannen af Donner häktades misstänkt för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman. Åklagaren begärde att tingsrätten skulle säkra tillgångar med upp till 2,7 miljoner. Nu har han tillbringat hela midsommarhelgen i en cell på Kronobergshäktet. Och som om inte brottsmisstankarna vore nog avslöjades att hans förfalskat sitt betyg från universitetet. Den fil kand han uppgett i Adelskalendern och jobbansökningar var en enkel förfalskning.

– Om allt det här är sant måste han ha haft en dubbelnatur, jag pratade med honom innan han greps och då var han så ledsen över att behöva sluta. Han fick det att låta som det bara handlade om något administrativt, säger en bekant och tidigare kollega.

Inte bara vänner och arbetskamrater känner sig svikna. Nu undersöker även gamla arbetsgivare om de kan ha svindlats. Cancerfonden har tillsatt en internrevision.

Men på SOS Barnbyar, där Johan af Donner var generalsekretare under en kort tid år 2000, tar man det lugnt.

– Han var bara här i åtta dagar, säger nuvarande generalsekreteraren Elisabet Andersson.

Publisert: