Ät upp maten - och tallriken

avMira Micic

Ny italiensk uppfinning som sparar tid och pengar

Foto: AP
HATAR ATT DISKA? SE HIT. Italienaren Tiziano Vicentini har uppfunnit ätbara tallrikar.

Plågas du av den eviga diskhögen?

Här är räddningen:

När du är klar med maten – ät upp tallriken.

Foto: AP

Italienaren Tiziano Vicentini, 50, har kommit på ett sätt att spara tid och pengar i köket. Han har uppfunnit en tallrik som är ätbar. Den är gjord av en speciell sort bröddeg, som är extra tålig. Det gör att tallriken är tillräckligt mjuk för att kunna ätas – och tillräckligt hård för att kunna användas i microvågsugnen.

Tiziano Vicentini, som jobbar som chef på en cateringfirma i Milano, uppger att han kom på idén när han jobbade i skolköket.

Testas i skolköken

Han tyckte att alldeles för mycket pengar gick åt dyra diskmaskiner och plasttallrikar, som användes en gång innan de hamnade i soptunnan.

Han har tillverkade flera olika sorter tallrikar, i olika färger och – olika smaker.

Hans uppfinning presenterades på den internationella teknik– och innovationsmässan i Geneve, Schweiz i år.

Tallrikarna testas först i skolköken. Om idén visar sig fungera, kommer de nya tallrikarna snart att finnas i affärerna.

– De ätbara tallrikarna är väldigt billiga. De som inte blir uppätna kommer att återvinnas som djurföda, säger Tiziano Vicentini.