”Det är assistans till nödvärn”

NYHETER

Grevens ombud: Anklagelserna är helt grundlösa

41-åringen erkände i dag oväntat att han skjutit greven och hans sambo Gamla stan.

Motivet ska ha varit att han ville skydda barnen från grevens påstådda sexuella övergrepp.

– Det är inte mordförsök, det är assistans till nödvärn, sa 41-åringen under rättegången.

Grevens målsägandebiträde Kari Skönebrant säger att anklagelserna är grundlösa – och att de dök upp dagen efter att tingsrätten begärt att grevens ex-fru skulle lämna ifrån sig parets gemensamma barn.

Foto: 41-åringen erkände skotten i rätten.

Klockan 10.00 på tisdagen inleddes förhandlingarna kring mordförsöket i Gamla stan den 21 april.

Den misstänkte 41-åringen erkände oväntat att han skjutit greven och hans sambo efter att konsekvent ha nekat till brott under utredningen.

”Jag åker för att skjuta greven”

Trots att åklagaren hade omfattande bevisning mot 41-åringen hade något motiv till attentatet inte kunnat hittas under utredningen. En bitter vårdnadstvist pågår sedan en tid mellan greven och hans ex-fru gällande parets barn, och ex-frun häktades under ett tidigt skede misstänkt för anstiftan till mordförsök, men släpptes senare och avskrevs helt.

I dag gav 41-åringen själv sin version av vad motivet till dådet var under rättegången i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

41-åringen, som arbetat som dörrvakt på en krog på Södermalm i Stockholm, säger att han fått uppgifter – av källor han inte ville nämna – om att greven skulle ha begått sexuella övergrepp mot sina barn, och att han ville skydda barnen från greven, som 41-åringen kallade ”pedofilmonstret” vid flera tillfällen under rättegången.

– Jag beslutar mig för att göra det som myndigheterna inte klarade att göra: att skydda barnen från övergrepp. Jag åker till X (greven och sambons bostad) för att skjuta N.N. (greven), sa 41-åringen.

41-åringen underströk att uppgifterna om övergreppen inte kom från barnens mor – grevens ex-fru.

”Inga som helst belägg”

Advokat Kari Skönebrant – målsägandebiträde för greven och hans sambo – säger att anklagelserna om sexuella övergrepp mot barnen är grundlösa.

– Socialtjänsten och polisen har utrett de här påståendena och inte funnit några som helst belägg för de här beskyllningarna, säger han.

Enligt Skönebrant kom anklagelserna om sexuella övergrepp dagen efter att tingsrätten beordrat ex-frun att vid vite lämna ifrån sig barnen till greven.

– Vi hade en förhandling i tingsrätten om verkställighet. Där hördes N.N. (grevens ex-fru) och två kvinnliga vittnen under ed. Då framkom ingenting om några misstankar om sexuella övergrepp. Men dagen efter att tingsrätten beslutat om verkställighet – det vill säga att N.N. (ex-frun) vid vite skulle tvingas att lämna barnen ifrån sig för umgänge – kommer en anmälan om påstådda sexuella övergrepp, säger Skönebrant.

Skönebrant säger också att vårdnadsutredare förordat att hans klient skulle få vårdnanden om barnen.

Skönebrant vill inte kommentera 41-åringens påstådda motiv till dådet.

– Jag vill i det här läget inte kommentera om det finns en sanningshalt i det, säger han.