Bio utomhus

NYHETER

Ökat intresse för sommar-bio

1 av 3 | Foto: Från campingbio-filmen ”Allt flyter”.

Att gå på bio på sommaren blir allt mer populärt, men Svensk Filmindustri har tagit ett steg till. I sommar turnerar de runt i Sverige med en bioduk och projektor och visar film på landets campingplater.

Att gå på bio under sommaren blir allt mer populärt. Från att ha varit den sämsta säsongen för biograferna, så har nu sommaren seglat upp som en av de mest lönsamma perioderna. Förra året ägde mer än en fjärdedel av årets biobesök rum under juni, juli och augusti, enligt Filminstitutets statistik. Det betyder att sommaren är lika stark som resten av året.

- Folk är lediga och det är lördag hela veckan under semestern och man kan gå på bio vilken dag som helst, säger Thomas Runfors, informationschef på SF.

Stora filmpremiärer, som förr har förlagts till hösten, och populära filmer har bidragit till det ökade antalet biobesök under sommaren. Men vädret spelar också roll. En regnig sommar ökar biobesöken, men även under en period med mycket sol och värme kan locka till biobesök.

- Man brukar säga att det är bra om det regnar, men om det är sol och varmt en längre tid, så får man nog av värmen och vill gå på bio, säger Thomas Runfors.

Bioturné

I sommar blir det ännu lättare att gå på bio. Svensk Filmindustri, SF, ger sig ut på turné med bioduk, projektor och den svenska komedin ”Allt flyter” av Måns Herngren.

– Tanken är att vi ska komma och besöka publiken – istället för tvärtom. På campingarna finns ofta vår publik, man lämnar storstaden på semestern och åker ut och campar istället. Då kommer vi och visar film som en kul överraskning. Det har varit ett väldigt uppskattat arrangemang.

Tidigare år har populära filmer som ”Se upp för dårarna” och ”Göta kanal” visats. Årets film handlar om ett gäng medelålders män som mot alla odds försöker ta sig till VM i konstsim.

– Det är en familjefilm. Vi tycker att det är viktigt att turnéfilmen är en film som är tillgänglig för alla. Den ska passa för både barn och vuxna, förklarar Tomas Runfors valet.

Under sommaren kommer den turnerande utomhusbion att besöka en mängd campingplatser och visa film – gratis. Campingarna kommer att vara öppna för alla och det enda besökarna behöver är något att sitta på. Med på turnén finns även företag som till exempel Marabou, som bjuder på choklad.

— Vi kan inte resa för långt norrut, eftersom det behöver vara mörkt på kvällen för att man ska se något. Turnen ligger också i slutet av semestern för att det ska ha hunnit bli lite mörkt, säger Tomas Runfors.

Lina Thorén / Minimedia