Nyheter

Obama stoppar nya tortyrbilder

Av: 

Tobias Österberg

Mira Micic

NYHETER

Fruktar för rikets säkerhet

Barack Obama tänker inte publicera de nya bilderna på amerikanska soldater som kränker irakiska fångar på Abu Ghraib-fängelset i Bagdad. Det skulle elda på terroristgrupper hävdar han nu.
Barack Obama tänker inte publicera de nya bilderna på amerikanska soldater som kränker irakiska fångar på Abu Ghraib-fängelset i Bagdad. Det skulle elda på terroristgrupper hävdar han nu.

Resten av skandalbilderna från tortyrfängelset Abu Ghraib skulle visas för världen.

Men nu tvärvänder Barack Obama.

Bilderna kommer inte att släppas.

En fånge tvingas balansera på en låda med elkablar i händerna och en huva över huvudet på den här bilden som läckte ut från Abu Ghraib-fängelset.

Det var i slutet av april som Obama-staben gick med på att offentliggöra de hittils okända bilderna från Abu Ghraib-fängelset.

Fånge i koppel

Det handlar om 44 tortyrbilder som aldrig visades i samband med skandalen 2006, när bilderna på amerikanska soldater som förnedrar och misshandlar fångar i afghanistanska och irakiska fängelsen skakade om världen.

En av de skandalbilderna visar den kvinnliga amerikanska soldaten Lynndie England med en naken fånge i koppel. Bildserien blev symbol för amerikanska misstag i Mellanöstern.

De övriga, hittills okända bilderna skulle släppas i slutet på maj. Det beslutade Obama efter att blivit hårt pressad av medborgarrättsorganisationen ACLU. Kritikerna har länge väntat på de nya bilderna som, enligt dem, skulle vara ytterligare ett bevis på att tortyr av fångar är en utbredd praxis inom amerikanska armén.

"Oklara följder"

Men nu vänder Obama: bilderna ska inte visas.

Den amerikanska presidenten bad sitt juridiska team att stoppa offentliggörandet och hänvisar till säkerhetsaspekten, det vill säga att det skulle kunna innebära en risk för soldater och nationens säkerhet.

– Han känner sig inte bekväm med offentliggörandet av bilderna, eftersom han fruktar att det skulle kunna sätta våra trupper i fara och för för att han fruktar att det inte är tillräckligt utrett vilka följder det skulle kunna ha för den nationella säkerheten, säger Obamas talesman, enligt VG.

”Dunkel politik”

ACLU-chefen Anthony Romero finner Obamas beslut "delvis störande" eftersom justitiedepartementet under den förra regeringen lät bli att starta brottsutredningar om tortyr.

Romero anser att Obamas regering har omfattat Bush-regeringens förhalningstaktik och dunkla politik.

– Det står i vägen för presidentens uttalade önskan att återställa rättssäkerheten, återupprätta vårt moraliska anseende i världen och leda en öppen regering, säger Romero till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter