Astrids vackra sommar-Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Följ i sagofigurernas fotspår.

1 av 5
Hälsa på hos Pippi på Gotland.

Allas vår barnboksförfattare Astrid Lindgrens kärlek till hemlandet märks i hennes författarskap. Sagorna utspelar sig i olika delar av Sverige, från Småland och upp till Stockholm. Följ i de folkära figurernas fotspår och upptäck Astrids sagosverige i sommar — det blir en rolig resa för både små och stora.

Den första av Astrid Lindgrens figurer som slog igenom var Pippi Långstrump. Den fräkniga och kaxiga busungen bor i Villa Villerkulla tillsammans med hästen Lilla gubben och apan Herr Nilsson.

Olle Hellboms filmer om Pippi Långstrump är mestadels inspelade på Gotland. Strax utanför Visby finns orginalhuset Villa Villerkulla från filmerna. Där går det att leka i det gamla huset, klappa Lilla gubben och hälsa på Tommy och Annika. Villa Villerkulla ligger i barnvänliga Kneippbyn som är ett himmelrike för barnen, med vattenland, sommarland och Pippi-land, väl värt ett besök.

Söta gårdar

En annan av Astrid mest välkända berättelser är den om barnen i Bullerbyn. Byn ligger i Sevedstorp i Pelarne i Småland, ungefär 15 km från Vimmerby. De tre små gårdarna ser precis ut som de ska, röda med vita knutar och omringade av vajande björkar. Runt Bullerbyn breder småländska skogar och ängar ut sig och det är lätt att tänka sig Näcken sittande vid någon tjärn.

Idylliska Småland

Astrid Lindgren växte upp i Småland och hennes barndomshem Näs är också ett bra utflyktsmål. Det finns kvar – precis som när författarinnan var barn. Där finns också en utställning, ett museum och ett kulturcentrum. Näs ligger precis utanför söta småstaden Vimmerby, precis bredvid den vackra parken Astrid Lindgrens värld. Där finns miljöer från alla filmerna och mycket annat skoj för barn och vuxna.

Tjorvens sommarparadis

Större delen av sitt liv levde Astrid Lindgren i Stockholm. Där bodde också Bo Vilhelm Olsson från Mio min mio. Hans adress på Upplandsgatan går att besöka och sedan kan man promenera på Vasastans charmiga gator till Tegnerlunden, där Bo Vilhelm hittade sin ande.

I Stockholm bodde också familjen Melkersson. På somrarna gick de ner till Strömkajen och tog båten ut i skärgården till sommarön Saltkråkan. Det kan man fortfarande göra. Waxholmsbolagets båtar går flera gånger varje dag. Saltkråkan heter egentligen Norröra och ligger en bit utanför Furusund. Där kan man hälsa på i Snickargården och fika på kaféet eller promenera på den vackra bilfria skärgårdsön, allra längst ut i havsbandet...

Bejaka barnet i dig i sommar och upplev det vackra Sverige på Astrid Lindgrens vis.

Minimedia, Lina Thorén

Publicerad: