Grattis Emma Marie Andersson...

...vinnare av Stora Bloggprisets kategori Politik & Samhälle.

Det blev bloggen opassande som gick ut som segrare efter omröstningen.

Hur känns det?

- Jätteroligt, fantastiskt och helt oväntat faktiskt.

Vem trodde du skulle vinna?

- Vem som helst av de andra hade varit värdiga vinnare, förutom Carl Bildt. Han är ju politiker men jag tycker inte att han bloggar politiskt. När det gäller de andra tre så kan jag inte säga vilken jag tycker bäst om, det skulle vara som att välja vilket av ens barn som man älskar mest.

Berätta om dig själv och din blogg!

- Jag är en 44-årig grafisk formgivare som bor i Stockholm. Jag började blogga rent allmänt om samhällsfrågor för ett par år sedan, men har under det senaste året nischat in mig rätt mycket på integritetsfrågor och problemet med det framväxande kontrollsamhället.

Varför började du blogga?

- Det var för att jag kände att jag hade något att tillföra när det gäller kontrollsamhället. Bloggen kanske inte alltid är tekniskt fullkomlig men jag vill få alla att förstå den här frågan. Det ska vara lättillgängligt och alla ska kunna sätta sig in i frågan lätt.

Tycker du att man kan förändra genom att blogga?

- Min blogg handlar i princip om opinionsbildning och en geniun önskan om att kunna påverka och informera. Jag vill hemskt gärna sprida kunskap om deltagarkulturen, och försöka nyansera den emellanåt svart-vita rapporteringen om just internet. Jag har mycket hjälp av mina läsare och kommentatorer, såväl som andra bloggare, att utveckla ämnen och kunskap, vilket i sig är ett exempel på just deltagarkultur.

Vilka är dina egna favoritbloggar?

- Charlotte Wiberg på Kamferdroppar, Mary på Mina Moderata Karameller, Josh på Enligt Min Humla, Anna Troberg, Johanna Sjödin och Johanna Nylander. Var och en av dessa skulle varit värdiga nomineringar för det här priset också.

Publisert: