Utlämning av rwandier skjuts upp

NYHETER

Europadomstolen begärde på onsdagen att utlämningen av den folkmordsmisstänkte 53-årige rwandier som sitter anhållen i Sverige skjuts upp.

Nu ska domstolen ta ställning till om fallet ska tas upp till prövning.

– Det här innebär inte ett underkännande av det svenska rättssystemet. Tvärtom är det bra om frågan skulle prövas av Europadomstolen för att se om det är förenligt med Europakommissionen, säger överåklagare Nils Rekke till TT.

Den 53-årige mannen är bland annat misstänkt för mord på en familj på 28 personer i samband med folkmordet i Rwanda 1994. I förra veckan gick regeringen på Högsta domstolens och riksåklagarens linje och beslutade att det inte fanns några hinder för att mannen skulle utlämnas till Rwanda.

Överklagade beslutet

Hittills har inga andra EU-länder tillmötesgått Rwandas krav på utlämning av personer som misstänks för folkmord.

– Vi har mycket små möjligheter att genomföra den typ av utredning det skulle innebära om mannen åtalades här i Sverige, säger Rekke.

53-åringen överklagade beslutet till Europadomstolen som nu kan komma att ta upp fallet. Domstolen begärde på onsdagseftermiddagen att utlämningen skjuts upp, så kallad inhibition.

– Europadomstolen vill ställa fler frågor till regeringen kring det här ärendet, säger Barbro Elm på utrikesdepartementets presstjänst.

Frikänts i Danmark

Mannen bor egentligen i Danmark, men greps i somras när hans hustru skulle förnya sitt pass på den rwandiska ambassaden i Sverige. Han har tidigare varit åtalad i Danmark men frikänts.

– Det här är fantastiskt. Det finns ingen möjlighet för min klient att få en rättvis rättegång i Rwanda. Men det var nästan väntat att Europadomstolen skulle fatta ett sådant beslut, säger mannens advokat Hans Hedberg.

53-åringen hävdar själv att han är oskyldig och att anklagelserna bygger på felaktiga vittnesuppgifter.

– Andra EU-länder har inte lämnat ut personer till Rwanda, det här har varit ett politiskt beslut från regeringens sida, säger Hedberg.

TT