Hjärnan bakom hotellbomberna

NYHETER

Han var hjärnan bakom bomberna på Bali 2002 som bland annat dödade fem svenskar.

Nu misstänks Noordin Top även ha planerat självmordsdåden mot två lyxhotell i Indonesien i fredags.

– Jag är 100 procent säker på att det är han, säger en avhoppare från terrororganisationen Jemaah Islamiyah.

Foto: Noordin Top är en av Malaysias mest jagade män.

Självmordsbombarna utgav sig för att vara gäster på de två amerikanska lyxhotellen JW Marriott och Ritz Carlton i Jakarta. När deras självmordsbomber exploderade dödade de åtta personer och skadade ett 50-tal.

Ringar in Top

Nu ringar polisen in terrorledaren Noordin Top som hjärnan bakom attackerna. Han är ledare för organisationen Jemaah Islamiyah och tros tidigare ha legat bakom bombattackerna mot två nattklubbar på Bali år 2002. I attackerna dödades 202 personer. Fem av dem var från Sverige.

Enligt en anställd på ett av hotellen ska en av de misstänkta självmordsbombarna ha checkat in under namnet Nurdin. Det tros vara en hälsning till världen från Noordin Top.

En avhoppare från Jemaah Islamayah, som nu mera arbetar för polisen, säger med säkerhet att det är terroristledarens verk.

”Uppenbart hans verk”

– Med tanke på målet för attentatet och tillvägagångssättet är det här uppenbart Noordins verk, säger polisen till nyhetsbyrån AP.

Polisen har beslagtagit en handskriven lapp och en bomb gömd i en laptop från ett av hotellrummen, där de två attentatsmännen tros ha tillbringat sina sista timmar i livet.