Slå in klapparna – som ett proffs

Så gör du julens snyggaste inslagningar – steg för steg

Vill du ge bort trendiga, snygga paket som förmedlar lite extra julkänsla?

Allt som krävs är bra redskap, lite fingertoppskänsla och några bra knep, enligt experten Annica Thorberg.

Annica Thorberg är Skandinaviens främsta ”Gift wrap artist” och utbildar butikspersonal över hela Europa. Här visar hon hur du kan slå in tre typiska julklappar på ett annorlunda sätt.
Annica Thorberg är Skandinaviens främsta ”Gift wrap artist” och utbildar butikspersonal över hela Europa. Här visar hon hur du kan slå in tre typiska julklappar på ett annorlunda sätt.

Hon sveper in i rummet med famnen full av glänsande papper, vackra snören, sidenband och krulliga piprensare. Annica Thorberg är Skandinaviens främsta ”Gift wrap artist”, expert på att slå in paket, och utbildar butikspersonal över hela Europa. Julen är hennes högsäsong och allt fler, enligt Annica, upptäcker glädjen i att ge bort vackra paket.

– Jag besöker en europeisk huvudstad varje jul. I år var jag i Tallinn och höll utbildning för 60 butiker.

Hemslöjd, folklore och eko

För att få nya intryck och snappa upp de senaste trenderna reser hon runt på mässor och går på trendbyråernas utställningar. Det finns mässor för lyxförpackningar i Monaco, inslagning av parfympresenter i Paris.

– Trenderna inom presentinslagning påverkas mycket av trender i övrigt; mode, inredning och särskilt tapeter.

I år märks den ekologiska trenden, en mix av lyxiga material men också en återblick mot det hemvävda, med hemslöjd och folklore.

Nyckeln är bra redskap

Nyckeln till en bra inslagning är enligt Annica bra arbetsredskap (”dubbelhäftande tejp skiljer proffsen från amatörerna”) och vissa knep för att dölja överskottspapper och kanter.

Bra papper är viktigt. Hon kallar varuhusens presentpapper för ”fulpapper”, eftersom de så lätt går sönder.

– Satsa på kvalitet! I Sverige hittar man bättre papper på inredningsbutiker och bokhandlar, vissa nätshoppar. Är du ute och reser – passa på. Länder i Europa med vackra presentpapper är Polen, Estland, Frankrike, Italien och Tyskland.

Bra redskap för paketinslagning

Dubbelhäftande tejp – syns inte under papperskanten.

Bandsplittare – för delade snören.

En vass sax eller en papperskniv – för raka, fina kanter.

Mönstersax – klipp till egna etiketter.

Håltång – för att knyta fast egna etiketter.

Expertens trendspaning:

Så ska paketen se ut i år

Matt metallic-färger. Som matt guld, matt silver, brons. Gärna i kombination med blank metallic i något mönster.

Folkloretrenden. Genuina paket med känsla av hemslöjd, i de traditionella färgerna vitt, rött, grönt och svart. Virkade hjärtan, rutigt, band i garner och bomull, addera en grankvist eller en kanelstång.

”Eco wrapping”. Återvinn och skapa fina paket av saker du har hemma. Jobba med ekologiska papper. Gör presentpåsar av mjölkkartonger och ett fint omslagspapper. Spara gamla presentpapper, använd grovt snöre.

Dova färger. Trenden för eleganta paket är hämtad från holländska barockmålare, 1600-talstavlor. Färger som duvblått, blekrosa, grått, mörkgrönt, lila. Addera lite guld så får du lyxiga paket, som kvällshimlen över New York.

Vintage möter det nya. Sammetsband, vackra knappar och gamla spetsar. Papper med gammal känsla, med motiv av notblad eller arkitektoniska ritningar. Det antika bryts av på ett spännande sätt med självlysande band.

Lila är en färg på ingång. Matcha med titangrått, svart, matt metallic, bryt av med orange. Kombinationen turkost med guld eller silver. Titanfärgerna med orange. Rosa, rött, orange och guld ihop, med någon gnistrande detalj.

Bok till mamma – i asiatisk inslagning

Du behöver: Papper med motiv på båda sidor. Dekorationsbast (snören). Piprensare. Breda sidenband.

Gosedjur till barnet – i roligt tetrapak

Du behöver: Ett stort ark tåligt papper (70 gr/kvm) med fint mönster.

Glögg till pappa – i en smällkaramell

Du behöver: Tåligt papper. Rött snöre. Tygband. Ett virkat hjärta. Silverfärgad ståltråd.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN