Kraftigt skalv i Mexiko väckte rädsla

avTT

Foto: Marco Ugarte/AP/TT
Människor på en gata i Mexikos huvudstad.
Foto: TT
Samhället Pinotepa de Don Luis, i närheten av skalvets centrum.
Foto: Bernandino Hernandez/AP/TT
Människor på gatorna efter skalvet som fick byggnader att svaja i Ciudad de México.

Ett kraftigt skalv i sydvästra Mexiko fick byggnader att svaja rejält i huvudstaden.

Inga människor har skadats, men stora elavbrott rapporteras från flera delstater.

Minnena från skalven i Mexiko i höstas, då hundratals människor omkom, kom upp till ytan när marken började skaka i Mexico City (Ciudad de México).

– Vi börjar gråta varenda gång vi hör larmet. Vi minns hur det var. Så vi springer ut på gatan, det är allt vi kan göra, säger Kevin Valladolid, som flydde ut från sitt hem i stadsdelen La Roma.

Många flydde ut från byggnader under skalvet och samlade på gator och torg.

Husen ska ha svajat i över en minut. Jordbävningsalarmet gick ut 72 sekunder innan den första skakningen kändes i huvudstaden, säger borgmästaren Miguel Ángel Mancera.

Inga döda

På andra sidan staden berättar Julia Hernández hur hon kände det som att hon var ombord på en båt när marken gungade.

– Kommer det aldrig att sluta? säger hon.

Skalvets centrum var omkring fyra mil nordost om samhället Pinotepa de Don Luis – 40 mil söder om huvudstaden – i delstaten Oaxaca, enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Skalvet, som följdes av en lång rad mindre efterskalv, hade en magnitud på 7,2.

Bilder i lokala medier visar tegelsten och bråte som fallit från hus, och matvaror som ligger huller om bullor i hyllorna i affärerna.

Inga byggnader har rasat samman, men 50 bostadshus i två städer i delstaten Oaxaca har skadats. Myndigheterna undersöker särskilt noggrant de byggnader som skadades vid skalven i höstas, eftersom det finns stor risk att dessa rasar vid nya skalv.

Skedde på årsdagen

Jordbävningen kändes av i delstaterna Guerrero, Oaxaca och Puebla, enligt en geologisk myndighet i Mexiko. Skakningarna märktes ända till grannlandet Guatemala, söder om Mexiko.

Ingen tsunamivarning gick ut efter skalvet, enligt flodvågsvarningscentrat PTWC.

I höstas omkom hundratals människor i skalv i centrala och södra Mexiko. Den 7 september omkom 96 människor, de flesta i delstaten Oaxaca. Den 19 september omkom 369 människor i ett annat skalv. Det sistnämnda skedde på årsdagen av en förödande jordbävning 1985, där 10 000 människor miste livet.