Nyheter

Internationella experter: Hoppet står till Kina

Av: 

Olof Jönsson

NYHETER

"Mycket svårt för Saab att överleva utan partner"

Framtiden ser mörk ut för Saab. De säger de internationella experter på bilindustrin som Aftonbladet talat med. De flesta menar att Saabs sista chans är att hitta en kinesisk köpare.

Den svenska experten är mer optimistisk och tror att Saab kommer att vara kvar länge än.

Ferdinand Dudenhöffer, professor och bilexpert vid det tyska universitetet Duisburg-Essen.

Kommer Saab att överleva?

– Nej. De kanske kan tillverka och sälja några bilar till men jag tror att företaget är borta om 6 till 12 månader. Detta är GM:s fel, för tio år sedan var Saab ett bra företag.

Vem kan tänkas köpa Saab nu?

– Ingen. Om det fanns aktuella köpare så hade de hört av sig vid det här laget. Saab är ett relativt litet bilmärke och de stora bilföretagen kan inte ställa om tillverkning, marknadsföring och allt annat för ett märke som gör 100 000 bilar om året. Enda chansen var att utvecklas till ett superlyxigt märke med 5 000 bilar om året och där var Koenigsegg perfekt.

Mark Fulthorpe, bilanalytiker på CSM Worldwide i Storbritannien

Kommer Saab att överleva?

– Det kommer att bli mycket svårt för Saab att överleva utan partner. Hur ska de annars få pengar att utveckla sina produkter? Som ensam aktör kan de vara tolv månader från att försvinna helt.

Vem kan tänkas köpa Saab nu?

– Jag tror det troligaste är att en av de kinesiska köparna stiger in. BAIC var kopplade till Koenigsegg-affären och de skulle kunna träda fram på egen hand nu eftersom Kinas regering uppmanar de stora spelarna att utveckla sig i utlandet. Jag tvivlar på att de europeiska tillverkarna har behov eller intresse i Saab.

Frank Schwope, bilanalytiker på tyska banken NordLB.

Kommer Saab att överleva?

– Bilmärket kommer att finnas kvar. Det skulle kunna utvecklas till ett lyxmärke inom Opel eller GM, även om det kan vara för sent att lansera Saab som ett lyxmärke. Det troligaste är dock att Saab lever vidare som del i ett kinesiskt företag.

Vem kan tänkas köpa Saab nu?

– Många kinesiska företag är intresserade. Kinesiska företag letar efter bilmärken att köpa upp och just det kan hända Saab. Jag ser inga andra seriösa köpare. Fabrikerna får vara kvar i Sverige om kineserna bestämmer sig för att satsa på europeisk teknik.

Matts Carlsson, bilanalytiker på vid Göteborg Management Institute (GMI).

Kommer Saab att överleva?

– Ja, inom den överblickbara framtiden. Saab har ett starkt varumärke och är en av de mest effektiva och flexibla biltillverkarna.

Vem kan tänkas köpa Saab nu?

– Det finns tre möjligheter. Den ena är att GM vänder och inte säljer. Det har hänt förut med Opel eller Vauxhall. Det mest troliga är dock att kineserna stiger fram och köper Saab för en billig penning. Där finns de två aktörerna Geely och BAIC. Den tredje möjligheten är att en annan finansiär, sannolikt amerikansk, med koppling till fordonsindustrin köper företaget.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: