”Jag är chockerad”

NYHETER

Politiker kommenterar domen

I ett hörn av foajén på Stockholms tingsrätt, där ett stort svenskt och internationellt pressuppbåd jagade kommentarer, stod Piratpartiets Christian Engström och begrundade domen. Han hade trott på ett friande utslag.

– Det här är väldigt hårt. Jag är chockerad, måste jag säga, sade han.

– Det illustrerar vad vi har sagt hela tiden: Vi kan inte vinna den här striden i domstolarna, utan bara på den politiska arenan.

Han betraktar det som klarlagt att USA:s handelsdepartement ihop med den amerikanska musik- och filmindustrin har satt tryck på den svenska regeringen i fildelningsfrågan.

– Det var därför det gick till åtal överhuvudtaget. Samma åklagare konstaterade ju redan för tre år sedan att det inte fanns någon rättslig grund för ett åtal.

Vad betyder domen för The Pirate Bays verksamhet?

– Ingenting. Sajten kommer att fortsätta som vanligt.

– Däremot innebär det att våra chanser att komma in i EU-parlamentet har ökat högst betydligt. Om alla som är arga på den här domen röstar på Piratpartiet i EU-valet tar vi minst ett mandat, säger Christian Engström, som är partiets vice ordförande och förstanamn på EU-listan.

”För tidigt att dra slutsatser”

"Det var ett överraskande långt fängelsestraff och högt skadestånd, men eftersom domen med stor sannolikhet kommer att överklagas så är det för tidigt att nu dra några politiska och lagstiftningsmässiga slutsatser," säger Johan Linander, Centerpartiets rättspolitiske talesperson, enligt ett pressmeddelande med anledning av domen mot männen bakom The Pirate Bay.

Se över lagstiftningen

Moderate riksdagsledamoten Karl Sigfrid, anser att det är dags att se över lagstiftningen om högre instanser slår fast att IT-infrastrukturen i sig är olaglig.

"Det kan finnas anledning att se över hur vi kan ge webbentreprenörer en tryggare miljö", skriver han på sin blogg.

En mindre riskabel juridisk miljö skulle gynna innovation och utveckling, anser han.

Enligt Karl Sigfrid finns det anledning att oroa sig för nästa steg som upphovsrättsindustrin kommer att ta.

IFPI har redan sagt att de ska begära blockering av fildelningssajter om verksamheten på The Pirate Bay bedöms vara olaglig, konstaterar han och skriver:

"Blockering av webbplatser är en modern variant av att förbjuda böcker och tidningar, och det förvånar mig att skivindustrin är beredda att gå så långt för att bevara gamla affärsmodeller."

TT