Halka i flera län – många olyckor

Publicerad 2013-12-20

Avåkningar, krockar och voltade bilar.

Mängder av trafikolyckor har inträffat runt om i landet på fredagsmorgonen – många på grund av halka.

Halt väglag ställer till det i trafiken.

Vid lunchtid krockade en buss och två bilar i köer efter en tidigare olycka på E4:an utanför Linköping.

Fyra personer fick föras till sjukhus.

– Det började med att en personbil körde in i mitträcket. Sen fick vi en kökrock med två personbilar och en buss, säger Johan Holgersson, vakthavande befäl vid Östgötapolisen, till TT.

Olyckan skapade köer men vid 14-tiden var avspärrningarna hävda.

Lastbil voltade

Strax före klockan 10.30 välte en trailer lastad med en segelbåt på Österhaningeleden, söder om Stockholm. Enligt polisen låg båten tvärs över vägen efter olyckan. Ingen ska ha skadats.

Enligt Eva Nilsson, informatör på Stockholmspolisens länskommunikationscentral, är det lokalt väldigt halt i Haninge och Huddinge.

– Åtminstone på mindre vägar, säger hon.

Under morgonen skedde halkolyckorna framför allt i södra Sverige. Bland annat voltade en lastbil på E6:an utanför Ängeholm voltade. Ingen skadades dock.

– Det regnade under torsdagen och nu har det blivit låga temperaturer på vägbanorna. Framför allt har vi haft en del olyckor i nordvästra och västra Skåne, säger Mikael Fräki på Trafikverkets ledningscentral för södra Sverige, till TT.

Timmerbil i olycka

De allra flesta har varit singelolyckor.

– Men inga personskador har rapporterats in. Det beskrivs som extremt halkigt – så det finns anledning att ta det försiktigt ute på vägarna, sa Anders Nilsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen, till TT vid 08-tiden.

Men även i andra län har rapporter om olyckor duggat tätt.

Vid 07.30-tiden körde en ung kvinna av länsväg 815 mellan Karl Gustav och Stackenäs i Varbergs kommun. Hon fick förastill sjukhus, men ska inte vara allvarligt skadad.

Strax före klockan 08 var en timmerbil och en personbil inblandade i en olycka i korsningen mellan E16 och riksväg 68 i Storvik utanför Sandviken. Ingen person skadades, men polisen uppgav att bärgnignsarbetet skulle ta tid, något som påverkade trafiken. Inte heller när en lastbil och en personbil kolliderade i Lunbytunneln, Göteborg vid ungefär samma tid skadades någon.

Polisen varnar

Poliser i flera län gick ut och varnade för halkan på fredagsmorgonen.

"Det är mycket förrädiskt vägläg, då våta vägbanor har fryst till i gryningen. En varning till allmänheten är på sin plats", skriver Västmanlandspolisen på sin hemsida.

I Hallands län har bland annat flera avåkningar på E6:an i höjd med Kungsbacka skett under morgonen. Ingen ska dock ha behövt föras till sjukhus.

En dryg mil norr om Sollefteå körde en långtradare i diket tidigt i morse och räddningstjänsten uppgav till Allehanda att det var mycket halt på platsen. Sandbilar kallades dit, men olyckan orsakade totalstopp i trafiken.

Enligt Trafikverkets halkprognos var det fram till 09-tiden halt i nästan hela landet. Under resten av dagen är det framför allt i södra och mellersta Norrland som det varnas för frosthalka.