Attacker mot Migrationsverket

NYHETER

Fönsterrutor krossades och blodröd färg kastades på väggarna när flera av Migrationsverkets lokaler attackerades i natt.

Den anarkistiska gruppen "Aktion för en värld utan gränser" har tagit på sig attackerna, skriver Expressen.

– I förlängningen är det ett hot mot demokratin, säger Migrationsverkets säkerhetschef Monica Karum Bergvall.

Den synkroniserade attacken genomfördes mot Migrationsverkets lokaler i Sundbyberg, Göteborg, Umeå, Kristianstad och Helsingborg under natten till i dag.

På entrédörrarna till lokalerna i Hallonbergen i Sundbybergs kommun krossades ett tjugotal fönsterrutor och entrédörrarna spejades med budskapet "Era avslag dödar".

På flera andra lokaler i landet ska blodröd färg ha kastats på väggarna, berättar säkerhetschef Monica Karum Bergvall för Aftonbladet. I Helsingborg saboterades ett lås.

”Utsätts för tortyr och förföljelse”

"Vi som utfört aktionerna är del av en anarkistisk aktionsgrupp som kallar sig "aktion för en värld utan gränser". Syftet med aktionerna är att visa på hur Migrationsverkets avslag dödar och direkt medverkar till att människor utsätts för tortyr och förföljelse", skriver gruppen som tagit på sig ansvaret för attackerna i ett mejl till Expressen.

Migrationsverket har gjort polisanmälningar om skadegörelse.

”Hot mot demokratin”

– Det är klart att det är väldigt allvarligt att det finns grupper som inte respekterar det uppdrag som Migrationsverket har fått från riksdag och regering. I förlängningen är det ett hot mot demokratin. De som jobbar här vill så klart inte komma till en arbetsplats som är nedklottrad, säger Monica Karum Bergvall till Aftonbladet.

Även på Migrationsverket i Malmö utfördes en aktion.

– Där var det dock ingen skadegörelse, utan man hade placerat ut nallar runt omkring, säger Monica Karum Bergvall.