Amerikanska soldater fängslade i Libyen

NYHETER

Fyra amerikanska soldater greps i Libyen.

Under natten, svensk tid, ska de ha släppts.

Varken amerikanska utrikesdepartementet eller Pentagon lämnade någon ytterligare information om de fyra gripna. New York Times skriver med hänvisning till icke namngivna källor att de fyra var knutna till säkerhetspersonalen på den amerikanska ambassaden i Tripoli, och att de kan ha spanat efter möjliga flyktvägar för diplomater.

Amerikanska diplomater har utsatts för flera attentat i Libyen sedan Muammar Gaddafi störtades 2011. I september 2012 dödades fyra personer, inklusive USA:s ambassadör, vid en attack mot konsulatet i staden Benghazi. Islamister med koppling till al-Qaida anses ha legat bakom dådet.

Nyligen sköts en amerikansk lärare ner under en joggingtur i Benghazi. Även den attacken skylldes på islamistiska extremister.

I början av oktober togs en utpekad al-Qaidaledare till fånga i Tripoli av amerikanska elitsoldater och fördes till ett amerikanskt krigsfartyg.

De fyra amerikanska militärer som gripits i Libyen har släppts, sade en icke namngiven amerikansk försvarstjänsteman till Reuters.

TT-AFP