”Tror det blir slutet på plastpåsarna”

Vanliga plastpåsar som säljs i matbutiker stoppas av EU.

Om fem år ska förbrukningen ha minskat med 80 procent.

– Om majoriteten i Europaparlamentet får som de vill tror jag att det blir slutet på plastpåsarna, säger Christofer Fjellner (M).

EU-parlamentet röstade i onsdags igenom ett lagförslag som innebär att plastpåsar ska fasas ut. 2019 ska förbrukningen ha minskat med 80 procent.

Det ska även bli förbjudet för butiker att skänka bort plastpåsar till kunder.

Anledningen är att påsar ofta sprids i haven - vilket är förödande för fisk, fåglar och vidare i näringskedjan.

Eftersom tunna påsar är den värsta miljöboven har gränsen satts vid påsar upp till 0,05 millimeter - vilket inkluderar vanliga påsar som säljs i mataffärer.

Befarar tjockare påsar

Hur förbrukningen ska minska är upp till varje medlemsland. EU föreslår däremot åtgärder i stil med skatter, avgifter och förbud.

Från handelns sida är man bedrövad över förslaget.

– Det är olyckligt att man väljer att på just plastpåsar. Det hade varit mer effektivt att titta på den totala avfallshanteringen i Europa, säger Ann Christiansson, miljöansvarig på Svensk Handel.

Maria Smith, miljöchef på Ica Sverige befarar att det hela får motsatt effekt - att butiker i stället inför tjockare påsar för att komma runt reglerna.

– Vi ställer oss bakom det övergripande syftet, att minska nerskräpningen och komma åt problemet med plast. Det vi invänder mot är regleringen med tjockleken. Vi har bra och tunna plastpåsar i Sverige - det här kan innebära en tillbakagång, säger hon.

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) var en av de som röstade emot förslaget. Han tvivlar på att alternativen till plastpåsar, till exempel tygpåsar, är bättre för miljön eftersom det krävs mer resurser för att tillverka.

"Bara att övergå till biologiskt nedbrytbara"

Dessutom tror han att förslaget kan spä på bilden om onödig byråkrati inom EU.

– I ett land som Sverige där vi kommit till rätta med problemet med plastpåsar i naturen tror jag många ställer sig frågan om det här verkligen är en prioriterad miljöfråga, säger han.

Han får däremot mothugg av miljöpartisten Carl Schlyter - som tycker det är utmärkt att EU tar tag i problemet.

– Handeln är rädd för att en produkt som har högst profitmarginal i hela affären ska försvinna. Då är det bara att övergå till biologiskt nedbrytbara plastpåsar, säger han.

Förslaget ska nu vidare till ministerrådet för att sedan återvända till parlamentet.

– Om majoriteten i Europaparlamentet får som de vill tror jag att det blir slutet på plastpåsarna, säger Christofer Fjellner.

Publisert: