Klart med ”fredsmöte” om Ukraina-krisen

Ryssland lovar att inte annektera fler delar av Ukraina och tillbakavisar att det finns ryska agenter i landet. Ukrainas premiärminister besöker Donetsk för att övertala ockupanterna att lämna den lokala regeringsbyggnaden.

Arsenij Jatsenjuk försökte kyla ned stämningen i Donetsk på fredagen och få ett slut på den runt fem dygn långa ockupationen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Även en myndighetsbyggnad i Luhansk var fortsatt ockuperad när Jatsenjuk reste österut.

”Överlämna era vapen”

Premiärministern lovade den proryska proteströrelsen att inte tumma på ryskans ställning i regionen – som är i huvudsak ryskspråkig – och medgav att regeringen måste svara på kravet om att ge regionerna en utökad självständighet från Kiev.

– Jag är emot alla våldsscenarier. Jag uppmanar er att utrymma den olagligen ockuperade byggnaden och överlämna era vapen, sade han under besöket, rapporterar Interfax.

Träffas 17:e april

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov nekade på fredagen i ett tv-sänt tal till att Ryssland har trupper eller agenter i Ukraina. Kreml förklarade också att Ryssland inte har några planer på att annektera fler delar av Ukraina.

Ukraina, Ryssland, USA och EU kommer att träffas i Genève den 17 april för att diskutera den pågående krisen i Ukraina, enligt Vita huset.

Publisert: