Kvack, vilka grodor!

Paddan Putin har nu permanent hemadress på Skansenakvariet.

Och han fick kunglig flytthjälp av prinsessorna Victoria och Estelle.

– Nu ska han bo här, säger kronprinsessan.

Prinsessduon Victoria och Estelle hjälptes åt med att inviga Skansenakvariets nya grodutställning.

En utställning som inte bara vill visa upp spektakulära grodarter, utan också visa på grodornas hotade ställning i naturen.

– Amfibier är, och det märker man väldigt tydligt, en indikator på klimatet och miljön. De tar in allting väldigt snabbt genom huden, säger kronprinsessan precis innan hon fick i uppgift att lyfta paddan Putin.

– Nu ska jag genomgå en liten prövning. Jag är van vid grodor, men inte av den här storleken.

Putin som är en Agapadda, som kan bli uppåt 23 centimeter lång, hade bekantat sig lite med prinsessorna strax före utställningen invigdes.

– Den har vi hälsat på redan, nu ska han bo här, berättar kronprinsessan för Estelle var något skeptiskt inställd till bjässen.

Hotade djur

Även om han bor långt från Ukrainakrisen är paddan Putins liv ändå inte helt problemfritt - grodor och salamandrar är världens mest hotade djur. Eftersom de andas och dricker med huden absorberar de även miljögifter. Och de dör därmed snabbt ut.

Vilket var en av anledningarna till att kronprinsessan tackat ja till att inviga Skansens utställning.

– Vi vill också visa på värdet av att ta hand om vår natur och vår miljö och vikten av att ta hand om vår skog. Men det är också något vi behöver värna om inför framtiden, det är också därför som jag har Estelle med mig, för det är viktigt att vi lär våra barn om våra djur och natur och vilken roll de fyller.

Estelle fick groda

Men för de grodor som numera bor på Skansenakvariet är livet relativt riskfritt. När utställningen var invigd gick Victoria och Estelle runt och tittade på färgglada grodor som den supergiftiga pilgiftsgrodan och den falska tomatgrodan. Den senare fick de även känna på. Men dess hud var inte till Estelles belåtenhet.

– Oj, vad den var kladdig, utbrast Victoria.

Tomatgrodan fick snabbt hoppa in i terrariet igen.

Den groda som skapade helt klart bäst stämning var den av plysch som Estelle fick av Skansen-Jonas barnbarn Emil.

Det mjuka gröna djuret fick Sveriges lilla prinsessa att skina upp som en sol.

– Tack! sa Estelle och log stort.

Publisert: