Präster åt lyxmiddag – för 330 000 kronor

Medan medlemmarna i Svenska kyrkan skramlar med fastebössor runt om i landet bjöd Stockholms stift in topparna inom kyrkan till en exklusiv middag i Gyllene salen.

Priset för kalaset slutade på 337 600 kronor.

– Det är helt oacceptabelt att medlemmarnas pengar används på det här sättet, säger prästen Annika Borg.

Ute på stan skramlar ideella i Svenska kyrkan med bössor. Det är fastetid och pengar samlas in till kampanjen som ska utrota hungern runt om i världen. Det ordnas evenemang som ska uppmuntra människor att skänka pengar till fattiga och leva mer klimatsmart.

Samtidigt passade Stockholms stift på att bjuda in sina kyrkoherdar och chefer till fest i Gyllene salen i Stockholms stadshus. Trerättersmiddagen bestod av havskräftssoppa, grillad oxfilé av enbart hondjur - vilket anses smaka bättre än handjur – samt en passions- och mangodessert. Till det tillkom ett dryckespaket med matchande viner.

”Helt orimligt och oacceptabelt”

Prästen och teologie doktorn Annika Borg skriver i en ledare i Kyrkans tidning på torsdagen att Stockholms stift betalade 1205 kronor exklusive moms per kuvert. För de 220 gästerna blir det totalt 265 100 kronor. Utöver det tillkom hyran för Gyllene salen på 60 000 kronor och en avgift på 12 500 kronor för garderob och vakt. Totalt slutade kalaset på omkring 337 600 kronor exklusive moms.

– När jag fick höra om festen trodde jag först inte att det kunde vara sant, säger Annika Borg.

– Det är helt orimligt och oacceptabelt att högt uppsatta i kyrkan sitter och mumsar i sig oxfilé och dricker vin i en gyllene sal på medlemmarnas bekostnad.

Annika Borg säger att det sticker extra i ögonen att det sker just under den kristna fastan.

– Det finns ett uppenbart glapp mellan liv och lära bland personer i Svenska kyrkans topp som är otroligt bekymmersam.

”Ytterligare dubbelmoral”

Hon säger också att festen tyder på att det även finns ett strukturellt problem inom Svenska kyrkan eftersom ingen reagerat på det olämpliga i att teckna avtal om en middag på över 330 000 kronor. En måltid som dessutom inte följer Svenska kyrkans egna miljöriktlinjer innehållsmässigt.

– Köttet som serverades var importerat från Tyskland och inget av de vinerna som serverades var ekologiska vilket visar på ytterligare dubbelmoral.

Biskopen i Stockholms stift, Eva Brunne, har inte varit tillgänglig för en kommentar under torsdagsförmiddagen. Pressekreterare Pär Sandberg säger att de utreder omständigheterna kring middagen i Gyllene salen men att de i nuläget inte kan ge någon kommentar

Publisert: