Putins lag stoppar deras barn

Sara och Lars Silverdahls 4,5-åriga flicka stoppas av Putins nya adoptionslag.
Sara och Lars Silverdahls 4,5-åriga flicka stoppas av Putins nya adoptionslag.

Putins adoptionsstopp drabbar akut flera svenska familjer – och 13 barn som redan hunnit träffa sina blivande föräldrar.

En 4,5-årig flicka skulle ha kommit nästa vecka.

– Hjälp oss! Vi vädjar verkligen till regeringen, säger adoptivföräldrarna Sara och Lars Silverdahl.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

Flickrummet i villan i Hedemora har stått färdigt länge, flickkläderna hänger på rad i garderoben och flygbiljetterna ligger klara.

Men nu är allt oklart.

Orsaken är beskedet att ryske president Putin stoppat adoptioner från länder som tillåter samkönade äktenskap. Ryssland kräver avtal där man garanterar att de ryska barnen i förlängningen inte riskerar att hamna hos homosexuella par.

Den 15 oktober skulle Sara och Lars Silverdahl infunnit sig på domstolen i S:t Petersburg för att slutföra adoptionen av en 4,5-årig flicka som de redan i somras fick lära känna under en vecka.

– Hon kom springande varje dag, log som en sol och kallade oss redan för mamma och pappa, säger Sara Silverdahl.

Hon har ägnat det senaste dygnet åt att ringa parets organisation Adoptionscentrum och försöka göra allt för att processen ska fullföljas, om inte i tid så inom en kort framtid.

”Svårt förklara känslan”

Bland annat har hon påmint om att det finns en personlig anknytning till landet eftersom hennes egen bror adopterades från Ryssland 1997.

– Det känns som att vi sviker flickan, hon kommer att känna sig sviken eftersom hon är så stor att hon förstår vad som händer.

Hedemoraparet bestämde sig för att adoptera för två år sedan. Valet av land föll på Ryssland eftersom de är relativt unga och de flesta andra länder har strikta åldersgränser och krav på många års äktenskap.

I juli flög paret till S:t Petersburg och barnhemmet där de fick träffa sitt blivande barn.

– Det är svårt att förklara känslan. Vi har väntat på detta i så väldigt många år så det var mycket känslosamt, säger Lars Silverdahl som i går fick veta att Ryssland stoppat ärenden med Sverige.

– Vi känner att vad man än tycker om det så måste man ändå respektera det. Det handlar om en flicka som vi vill adoptera från hennes hemland. Men beskedet var väldigt jobbigt.

Adoptionscentrum var en av de första organisationerna i världen som började förmedla ryska adoptioner efter Sovjetunionens fall. Sedan 1991 har organisationen förmedlat 940 adoptioner från Ryssland.

Beskedet att Vladimir Putin med omedelbar verkan stryper adoptioner togs emot med bestörtning.

– Nu hänger mycket på om vi får hjälp av UD och socialdepartementet med ett avtal, säger informationsansvariga Inga Näslund.

Hon understryker att alla länder är måna om att följa upp hur det går för barnen och att organisationens fokus är att slutföra ärendena, för barnens och de blivande föräldrarnas skull.

– Alla länder har olika regler. Generellt respekterar man dem.

Hoppas på lösning

I Hedemora hoppas Lars och Sara Silverdahl fortfarande på en lösning för dem, och de andra tolv svenska familjer som redan träffat sina barn.

– Hinner man inte till nästa vecka hoppas vi att det bara blir framskjutet, säger den blivande pappan.

Att börja titta på andra länder som alternativ finns inte i deras sinnevärld just nu, understryker han.

– Det är ju detta som är vår flicka.

Publisert: