"Tydliga tecken på kemvapen"

Av: Erik Melin, Elisabeth Lidén

Publicerad:
Uppdaterad:

Ryssland varnar USA för att ingripa

Enligt en amerikansk statstjänsteman finns det "tydliga tecken" på att Syrien använt kemvapen i attacken, rapporterar AFP.

Spår efter en attack kan finnas kvar i flera veckor, i bland annat hår och vävnad från omkomna.

Rysslands utrikesminister menar att ett ingripande från väst vore "ett gravt övertramp av internationell lag".

USA är allt mer övertygade om att den syriska regeringen ligger bakom kemvapenattacken. USA överväger nu att göra ett militärt ingripande, uppger en statstjänsteman strax innan klockan 14 enligt AFP.

– Det finns tydliga tecken som pekat mot att kemvapen använts av den syriska regeringen, sa statstjänstemannen som uttalde sig anomynt till journalister som reste med USA:s försvarsminister Chuck Hagel.

"Överväger möjligheter att svara"

– Vi är allt mer säkra på att det faktiskt var kemvapen den syriska regeringen använde. I samförstånd med våra internationella partners överväger regeringen möjligheter att svara, sa statstjänstemannen.

FN-inspektörer är nu inne i Syrien och har beskjutits av prickskyttar.

Spår finns kvar

Om en attack genomförs går det att säkra spår i flera veckor efteråt.

Bland annat finns spår av gasen kvar i hår och vävnad hos omkomna, både människor och djur. Även i blodet hos överlevande och i resterna från granaterna skulle spår finnas kvar under en längre tid, enligt AFP.

– Vi är fortfarande inom den tidszon, om en attack genomförts med till exempel sarin, att vi kan ta blodprov som vi sedan analyserar i ett laboratorium utanför Syrien. Vi skulle då veta definitivt om sarin-gas använts, säger Ralf Trapp, tidigare anställd vid Organisationen för förbjudandet av kemiska vapen.

Ryssland varnar

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov lyfter nu ett varnande finger mot USA och dess allierade.

I rysk tv säger han att USA inte har några bevis som backar upp uppgifterna om att syriska regeringen använt kemvapen. Militära insatser mot Damaskus går emot G8-gruppens överenskommelser, säger Lavrov enligt AFP.

Han kallar en militärinsats utan FN:s godkännande "ett gravt övertramp av internationell lag".

I stället för att dra förhastade slutsatser bör attacken utredas närmare och "på ett objektivt sätt", menar utrikesministern.

– Väst rör sig nu i en farlig riktning, säger Lavrov, enligt AFP.

USA: "beslut i samförstånd med världssamfundet"

USA:s försvarsminster Chuck Hagel ville på måndagen inte uttala sig om det är sannolikt att USA ingriper militärt.

– Vi analyserar underrättelseuppgifterna. Vi kommer att få fakta. Om någon åtgärd vidtas kommer det att vara i samförstånd med det internationella samfundet och inom rättsliga ramar, säger han, enligt TT.

Putin och Cameron i diskussion

Rysslands president Vladimir Putin och Storbritanniens premiärminister David Cameron diskuterade situationen i Syrien över telefon på måndagskvällen, uppger rysk media, enligt AFP.

Texten uppdateras

Publicerad: